Helyi közélet

2010.10.13. 13:15

"Sportos" polgármesterek és képviselők Borsodban

<p>Miskolc, Bőcs, Lénárddaróc, Gagyapáti - Az október 3-i önkormányzati választáson "sportos" indulók is megmérettek.</p>

Az indulók listája már a voksolás előtt hetekkel megjelent a különböző médiumokban (is), így tudni lehetett azt, hogy az NB II Keleti csoportjában szereplő Diósgyőri VTK labdarúgócsapatának vezetőedzőjét, Benczés Miklóst, a Fidesz- KDNP Miskolc 15-ös számú választókerületében indítja.

A negyvenegy éves futball szakember végül nyerni tudott, a szavazatok 35,09 százalékának (906 voks) begyűjtésével, s ezzel képviselő lett a Miskolci MJV közgyűlésében. Folytatja-e tréneri tevékenységét, vagy inkább politikai pályára lép? – tettük fel a kérdést szerdán az edzőnek.

– Úgy érzem, ez a felvetés most még korai – válaszolta Benczés Miklós. – Ugyanakkor rövid időn belül el fog dőlni, hogy milyen lehetőségeim lesznek egy olyan területen, amelyet eddig nem igazán ismertem. Az biztos, hogy csináljam bármelyiket is, azt legjobb tudásom szerint fogom tenni.

Rendkívül megtisztelő

Egy másik focis szakember, Tóth László – aki pillanatnyilag az ugyancsak NB II-es Bőcs KSC szakmai igazgatója – a borsodi település egyik polgármesterjelöltje volt (Fidesz- KDNP), ám „csak” második lett 30,64 százalékkal.

– Én győztesnek tartom magam, és mindenképpen pozitívnak a választást, mert kaptam közel ötszáz szavazatot, ami rendkívül megtisztelő. A testületben ott leszek, és igyekezni fogok Bőcsért, mert tudom, hogy rengeteg potenciál van bennem. Az, hogy éppen sportosként kerültem a jelöltek sorába, egy dolog, hiszen számtalan szakma képviselteti magát ilyenkor, a kőművestől kezdve az orvosig, nincs olyan iskola, hogy „polgármester képző”. A sport, a foci eddig sem szorult háttérbe az életemben, és ezután sem fog.

Luxusnak tartja

A Miskolc Városi Szabadidőközpont két munkatársára szintén lehetett voksokat leadni: az igazgató, dr. Szatmáry-Antal Tamás függetlenként Lénárddarócon méretett meg, mint polgármesterjelölt, s mert a voksok ötven százalékát megkapta két riválisával szemben, az elkövetkezendő négy esztendőben ő lesz az Ózdhoz közeli kisközség irányítója.

– Azért vágtam bele, mert rokonaim, barátaim, ismerőseim biztattak és felkértek, hogy jelöltessem magam. Számomra nem ismeretlen Lénárddaróc, hiszen tíz éves koromig itt éltem, van házam is a településen, s mint mondtam, családi szálak fűznek ide. A pozíciót társadalmi megbízatásként kívánom ellátni, s a saját véleményen ezzel kapcsolatban az: ezer fős lélekszám alatt luxusnak tartom a főállású polgármesterséget. Jogász végzettségűként belelátok abba a jogszabályi környezetbe, amely egy település irányításánál szükséges, de felkészült segítőim lesznek. Miután Kazincbarcikán lakom, körülbelül húsz percre vagyok, illetve leszek mind Lénárddaróctól, mind a sportközponttól.

A megyeszékhely intézményének másik munkatársa, Afonyi László igazgató-helyettes szintén polgármester lett. Ő is függetlenként indult Gagyapátiban – a harmincöt voksból tizennyolcat kapott, azaz egy vokssal megelőzve kihívóját lehetősége nyílt arra, hogy 2014-ig vezesse az Encstől 15 kilométerre fekvő „törpefalut”.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában