Helyi közélet

2010.09.20. 17:54

Nem érdekük a kórházaknak a tüdőszűrés

<p>Miskolc - Kötelező a tüdőszűrés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a kórházaknak nem érdekük, hogy minél több szűrővizsgálatot végezzenek el - ezt állítja egy kórházigazgató. A tüdőszűrés ugyanis - más szűrővizsgálatokkal ellentétben - a teljesítmény volumen korlát (tvk) alá esik.</p>

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a kórházak csak meghatározott mennyiségű vizsgálatra kapnak pénzt az egészségbiztosítótól. Ha túllépik a keretet, a gyógyító tevékenységtől veszik el a költségeket. Borsodban idén lett kötelező a szűrés, miután egy év alatt megduplázódott a tbc-sek száma a megyében.


Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis Kórház külkapcsolati és marketing igazgatója szerint az intézményeknek nem érdekük, hogy szűrjenek, mivel az úgynevezett teljesítmény volumen-korlát miatt csak meghatározott mennyiségű vizsgálatot végezhetnek el, ha a keretet túllépik, a pénzt máshonnan, mondjuk a gyógyító tevékenységtől kell elvenniük, mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek.

Az Észak-Magyarországi Regionális Tisztiorvosi Szolgálat a Független Hírügynökség megkeresésére azt válaszolta, a kórházaknak lehetőségük van arra, hogy több pénzt kérjenek az egészségügyi minisztertől. Ezt az egyik kórház már kérelmezte is. Elismerik, hogy - más szűrésekhez hasonlóan - a tüdőszűrés finanszírozását is ki kellene venni a korlátozás alól, ez azonban szerintük kormányzati döntés.

A jogszabály szerint arra, aki nem megy el, félmillió forint bírság szabható ki, de eddig senkit nem büntettek meg. Ahhoz viszont rendeletmódosítás kellene, hogy azt büntessék, aki abbahagyja a kezelést. Pedig ennek súlyos következménye lehet. Ráadásul már kimutatták a tbc-nek azt a változatát, amit a jelenleg használt gyógyszerekkel nem lehet gyógyítani. A tbc-nek ez a fajtája, már megjelent Borsodban. Az első áldozata egy tizenhat éves lány, aki édesapjától kapta meg a betegséget.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában