Helyi közélet

2010.08.23. 19:11

Interjú: Turjányi Miklóssal, a Zempléni Fesztivál igazgatójával

<p>Augusztus 7-21. között rendezték meg sárospataki központtal a Zempléni Fesztivált.</p>

ÉKN: Két héttel ezelőtt arról beszélgettünk, hogy remélhetőleg nagy siker lesz az idei Zempléni Fesztivál. Eltelt tizennégy nap, már csak múlt időben beszélhetünk a fesztiválról. Beigazolódtak a várakozások?

 - Turjányi Miklós: A jegyeladást tekintve egy sikeres fesztivált tudhatunk magunk mögött. Az időjárás is kegyes volt hozzánk és a közönséghez. Átlagosan kilencven százalék feletti volt a rendezvényeink látogatottsága és összesen több mint tizenkétezer látogató nézte meg az előadásokat. Az úgynevezett nagy programok – a nyitókoncert, a Verdi Requiem, a dixileandfesztivál, a Szakcsi-koncert, a színházi előadások – úgynevezett pótszékes előadások voltak, többen jöttek el, mint ahány látogatóra eredetileg számítottunk. A gigantikus méretű fesztiválokhoz képest ez a szám kicsinek mondható, de a programjaink túlnyomó többsége úgynevezett kamaraelőadás volt, ahol egy-kétszáz embernél több be sem fért.

ÉKN: A visszajelzésekből ítélve a közönség idén egyáltalán nem volt csalódott.

 - Turjányi Miklós: Mi is így éreztük, de ami még ennél is fontosabb, a fellépők is áradoztak a közönségről. A fesztiválnak az utóbbi években kialakult egy stabilnak mondható rétege, amelynek tetszik az a koncepció, amelyet mi képviselünk. Az idelátogató visszatérő művészek már megszokták, hogy egy értő és érző közönséggel találják magukat szembe, de az idén először nálunk járt művészek egymást túllicitálva lelkendeztek arról, milyen fantasztikus szeretettel fogadták őket és a hely is mennyire megérintette őket. Többen már finoman jelezték, jövőre is tartanak fenn helyet a naptárukban az augusztusi időszakra, ha hívjuk őket, szívesen visszatérnek.

ÉKN: A megnyitón is szó volt arról, valamint a fesztivál előtti beszélgetésünkben is szó esett róla, hogy a szervezők a közönség segítségét kérik, kiket látnának szívesen jövőre.

 - Turjányi Miklós: Valóban, a honlapunkon várjuk a közönség segítségét. Közzéteszünk majd egy körülbelül harminc előadóból álló listát, akik az elmúlt 19 évben megfordultak a fesztiválon. Lehet majd szavazni rájuk és az első tíz helyezettet megkeressük, és ha nekik is megfelel az időpont, akkor jövőre vendégül látjuk majd őket.

ÉKN: Az idén először került be a fesztivál programjába a Zempléni Talentum Minifesztivál. Lesz ennek utóélete?

 - Turjányi Miklós: Lesz, mégpedig kettős értelemben. Egyrészt jövőre is megrendezzük ezt a minifesztivált, ahol reményeink szerint jóval többen kapnak majd bemutatkozási lehetőséget. Azt pedig, hogy érdemes volt ebbe belevágni, az is bizonyítja, hogy két olyan tehetséget is felfedeztünk az Artézis jazztrió, valamint a zongorista Mészáros Béla személyében, akik jövőre már a fesztiválprogram keretében kapnak bemutatkozási lehetőséget.

ÉKN: Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a fesztivál zárókoncertje előtt tartott beszédében többek között azt mondta, a Zempléni Fesztivál jövőere kiemelt támogatást kap az államtól.

 - Turjányi Miklós: Megnyugtató volt ezt hallani, és különösen akkor lesz ez nagy segítség, ha ez a támogatás realizálódik is. Azt tudni kell, hogy ez a fesztivál számunkra nem nyereséges és jelen pillanatban nem is veszteséges. Ezen az arányon a jövőben sem kívánnunk változtatni, tehát a teljes bevételt, a támogatást, a szponzori pénzeket, az önkormányzati hozzájárulásokat az utolsó fillérig a fesztiválra kívánjuk költeni. Ha több támogatást kapunk, akkor ez azt jelenti, hogy merészebben tervezhetünk, olyan előadókat is hívhatunk, akiket eddig nem tudtunk megfizetni. Ennek csak a közönség láthatja majd a hasznát és szeretnénk is megfelelni a velünk szemben támasztott elvárásoknak.

Bánhegyi Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában