Helyi közélet

2010.08.26. 07:36

Bemutatták az új fűtőművet Miskolcon

<p>Miskolc - A tapasztalatok függvényében később újabbakat kívánnak megvalósítani.</p>

A tapolcai Hotel Kitty-ben tartott szakmai tájékoztatón jelentették be hivatalosan, hogy új fűtőművet építenek Miskolcon, Diósgyőrben. A szükséges engedélyek birtokában hamarosan elkezdődhet a mintegy 780 millió forint összértékű beruházás, melyben 75 százalékban a WIS Zrt, 25 százalékban a MiHŐ Kft vesz részt – tájékoztatott Méhn Imre, a Bioenergy Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója. A létesítmény a Lórántffy Zsuzsanna utca meghosszabbításában, iparterületen, zöldmezős beruházásban készül el. A 320 millió forintos KEOP támogatással, 150 millió forintos önrész illetve banki hitel igénybevételével megvalósuló 3 Megawattos teljesítményű fűtőmű faaprítékkal üzemel majd. A gázfelhasználást egy részét szeretnénk kiváltani a beruházással – emelte ki. Ez a teljesítmény 100-150 családi ház fűtőteljesítmény igényének felel meg.

Környezetbarát technológia

Az ügyvezető szerint a beruházás környezetbarát, a fűtőmű 120 napot működik majd egy évben, ehhez 4000 tonna fa felhasználására lesz szükség. Ez naponta egy teherautónyi szállítást jelent, ami szintén a Lórántffy Zsuzsanna utca felől történik majd. A tüzelőanyagot nem a helyszínen aprítják, hanem odaszállíttatják és zárt tárolókban helyezik el – mondta az ügyvezető.

Wicha József, a társberuházó WIS Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a magyar vállalkozásokat jelenleg ellehetetlenítik a működésképtelen közbeszerzési szabályok, a szerte Európában nagy számban megvalósuló hasonló környezetkímélő beruházások is akadoznak nálunk. De az ingatlanfejlesztési projektjük első ilyen beruházásának tapasztalatai függvényében később újabbakat kívánnak megvalósítani – ismertette az elnök-vezérigazgató.

Mengyi Roland országgyűlési képviselő,/Fidesz/ a megyei közgyűlés fideszes elnökjelöltje is jelen volt a tájékoztatón. Üdvözölte a beruházást, kiemelte: rendkívül fontosnak tart minden az energia függőség csökkentése érdekében, a megújuló energiák felhasználásával létrehozott létesítményt.

Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje szintén a helyszinen  mondta el, hogy jól ismeri a környéket, az ott lakók aggodalmait, de a saját vizsgálataik és a szakmai tájékoztató meggyőzték a fűtőmű környezetvédelmi biztonságáról.


Felkerült az internetre

A fűtőmű történetéhez hozzátartozik  az is, hogy egy  internetes bejegyzés nyomán került csak nyilvánosságra a terv-ekkor kezdett el foglalkozni vele lapunk is. A beruházó azzal indokolta mindezt, hogy csak a megfelelő engedélyek birtokában kivántak nyilvánosság elé lépni. Ez viszont azzal járt, hogy a kevesebb információ birtokában sokan - civilek és politikusok egyaránt kétkedve fogadták a terveket. A tanulság az: az internet korában nincs olyasmi ami ne kerülne  napvilágra, hiába a forrás őrizőjének szándéka.

Kapcsolódó cikk: 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában