Helyi közélet

2010.08.12. 17:35

A kecske, a gazda és a kár...

<p>Szikszó - Kecskével a Parlament elé: a kecske megmaradt, a petíciót átvették. Kampány vagy jogos követelés?</p>

Ajándéknak szánt kecskével és petícióval vonult csütörtökön délután a Parlament elé Szikszóról egy küldöttség, élükön Füzesséri József (MSZP-SZDSZ) polgármesterrel. Az ellen tiltakoztak, hogy – szerintük – a kormánytól nem kaptak segítséget az árvízkárok enyhítésére. Ambrusz József, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője vette át a petíciót, amelyet 726 szikszói árvízkárosult írt alá. A polgármester szerint ez nem egy magánakció, hanem a károsultak jajkiáltása a miniszterelnök felé.

Miért kecske? – kérdeztük a polgármestert. Mint mondta: „Ez az állat hasznos és kedves, de rakoncátlan is tud lenni. Ha valakinek a tulajdonában kárt okoz, azt a gazdájának kell megfizetni. A kecske jelképezi a Vadász-patakot, amelynek az állam a tulajdonosa, így a patak okozta kárt is neki kell megfizetni.”

A kormánynak szeptember 1-ig adtak határidőt, ha addig nem kapnak pozitív választ, akkor nemzetközi bírósághoz fordulnak. A kár, aminek megfizetését az államtól várja a polgármester, akár több százmillió forint is lehet – tudtuk meg.

Azokra a fideszes vádakra, miszerint ez részéről csak egy kampányfogás, Füzesséri József így reagált: „Van kár vagy nincs kár? Van, tehát nem a polgármestert kellene támadnia az alpolgármesternek, hanem kötelessége lett volna elkísérnie a fővárosba, kiállni a károsultakért.”

Töretlen bizalom

Dr. Boholy György, a város alpolgármestere ugyanis sajtótájékoztatót tartott csütörtök délelőtt Szikszón, amelyen elhatárolódott a polgármester akciójától. Bejelntette, hogy Szikszó képviselőtestülete nem azonosul Füzesséri József véleményével. Valamint – folytatta – töretlen a bizalmuk az Orbán-kormány iránt. Szerinte csupán kampányfogás, amit a polgármester tesz.

Dr. Ódor Ferenc (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke, a terület országgyűlési képviselője is ott volt az alpolgármester sajtótájékoztatóján. Elmondta: a kormány csak az összedőlt házak helyreállítását tudja támogatni, a többi kárt a biztosítók vagy segélyszerevezetek adományaiból lehet finanszírozni – magyarázta. Hangsúlyozta: a városba is érkeztek karitatív szervezetek, de ezeket a polgármester úgy fogadta, hogy nem akartak újra Szikszóra menni.

Ódor Ferenc beszélt arról is, hogy a polgármester, a 2006-os kampányban azt ígérte: a Vadász patak mentén megoldja az árvízi védelmet, de ebből nem lett semmi.

 

Csak magukra számítanak

A városháza előtt rendezett sajtótájékoztatóhoz Juhász Jánosnénak is volt szava. Ő az egyik szikszói árvízkárosult, aki mai napig várja a segítséget, de eddig az 50 ezer forintos gyors segélyen kívül nem kapott mást. Ezt ingerülten szóvá is tette az alpolgármesternek. Azt is megtudtuk: a házában 500 ezer forintos kár keletkezett. Nem számíthatok senkire, csak magamra – mondta.

A Vadász-patak melletti Zrínyi utca lakói is várják a segítséget. Nagy Lajosné is 50 ezer forint gyors segélyt kapott, meg a biztosítótól valamennyi előleget. Ez azonban arra sem volt elég, hogy a festéhez szükséges anyagokat megvegyék – sorolta. Felújítanánk, ha tudnánk, de segítséget nem kapunk, a kárunk milliós nagyságrendű – fogalmazott.

 

 

Ugyanazt kapják, mint mások

Szikszót ugyanolyan feltételekkel támogatja a kormány az árvíz utáni helyreállítási munkákban, mint minden más érintett települést – ez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium állásponta. Szikszó négy kérelmet nyújtott be vis maior támogatásra, ezek közül egyet már pozitívan elbíráltak, két kérelem az önkormányzat hiánypótlására vár, egy pedig felülvizsgálat alatt áll. Mint írták, Szikszó részesül abból a 3 milliárd 170 millió forint keretösszegű kormányzati támogatásból is, amely az összedőlt házak pótlására, magánlakóház építésére vagy vásárlásra fordítható. Szikszón négy ház dőlt össze, a településre eső keretösszeg ennek megfelelően 40 millió forint, amelyből 4 millió forint központi tartalék. A települési keretösszeg fele, azaz 20 millió igényelhető előlegként. Hozzátették: az önkormányzat tudomásuk szerint már elfogadta a kárenyhítéshez szükséges helyi rendeletét, de azt nem mellékelte a pénz lehívásához szükséges kérelemhez; ahogy a hiánypótlásokat elvégzi, megkapja a támogatást.

Kitértek arra is, hogy a Vadász-patak állami tulajdonban van, de a belterületi védekezés az önkormányzat feladata, azt a polgármesternek kell irányítania. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a pataknak nincs kiépített állami gátja, ezek helyett védműként homoktöltések szolgálják az esetleges károk elhárítását. Ezért kizárólagos állami részvétellel benyújtottak egy uniós pályázatot a Vadász-patak védműveinek rekonstrukciójára vonatkozóan, a beruházáshoz az önkormányzatnak még csak önerőt sem kell biztosítania. A patak belterületi és Szikszó fölötti szakaszának rekonstrukcióját célzó beruházást 442 millió forinttal támogatja az állam, az erről szóló szerződést augusztus 23-án kötik meg az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal.


A megyei közgyűlés elnöke szerint a szikszói polgármester választási kampányt folytat

fuggetlen | 2010.08.12 16:41
Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke szerint Füzesséri Ferenc szikszói polgármester csütörtöki akcióját leginkább az indokolta, hogy közelednek az októberi önkormányzati választások. A polgármester délután a Kossuth téren akart átadni egy petíciót Orbán Viktornak, amelyben a kormány által megígért támogatást kérik számon az árvízkárosultak nevében. A dokumentumot végül a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik osztályvezetője vette át.

Négyszáz millió forintra van szükségük a szikszói árvízkárosultaknak

fuggetlen | 2010.08.12 15:31
Budapest, Szikszó - Körülbelül 400 millió forintos kár érte azt a 460 szikszói családot, akiknek otthonait még májusban öntötte el a víz. Az árvízkárosultak egy petíciót fogalmaztak meg, amelyben arra kérik a kormányt, hogy korábbi ígéretének megfelelően nyújtson anyagi segítséget a bajbajutottaknak. A dokumentumot összesen 726-an írták alá, és Füzesséri József, Szikszó polgármestere adta át csütörtökön Ambrus Józsefnek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetőjének a Kossuth téren.

Kecskét visznek Orbán Viktornak a szikszóiak

fuggetlen | 2010.08.11 13:41
Szikszó - Több, mint háromszáz szikszói árvízkárosult család aláírásával ellátott petíciót szeretne átadni csütörtök délután a város küldöttsége a Parlament főbejáratánál Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában