Helyi közélet

2010.08.11. 16:03

A bíróság tett pontot a vita végére

<p>Miskolc - Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány székházában szerdán sajtótájékoztatót tartottak a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület és a sajókeresztúri BÉM Zrt. közötti környezetszennyezés megtiltása iránti perről.</p>

A BÉM Zrt. által megvalósított bűzterhelés 2005. -től kezdődően vált elviselhetetlenné.

F.Nagy Zsuzsa, az alapítvány programvezetője előljáróban azt fejetegette, hogy a BÉM 1996-os újraindítása óta Sajókeresztúr és a térségi települések lakosainak életét rendszeresen keserítette a gyártelep kéményeiből kiáramló bűz. Emiatt számos esetben léptek fel lakossági, önkormányzati és civil csoportok.

Visszacsapódik

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság, mint másodfokú hatóság 2010. július 8-i határozatában 15 napon belül tevékenysége megszüntetésére kötelezte a BÉM Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladékhasznosító Mű Zrt.-t a Sajókeresztúri Ipartelepén hulladékhasznosítással történő vasérc zsugorítvány gyártására vonatkozó, jelenleg általa végzett technológiával folytatott működési tevékenységet– jelentette ki dr. Kovács István, a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület titkára, jogi képviselője. Az ítélet ellen a fellebbezésnek nincs helye.

A BÉM Zrt. 2001. évben történő újraindulása óta folyamatosan a környékbeli lakók panaszának kereszttüzében áll, tekintettel arra, hogy az általa kibocsátott füstgáz rendszeresen visszacsapódik a talaj felszínére, és a környékbeli településeken, Sajóbábonyban, Sajóecsegen, Sajókeresztúrban, Szirmabesenyőben, és Miskolc egy részén a lakosságot zavaró bűzhatást okoz. A BÉM Zrt. által megvalósított bűzterhelés 2005. évtől kezdődően vált elviselhetetlenné, amikor a BÉM Zrt. megkezdte az egykori Óbudai Gázgyárból származó rendkívül mérgező anyagokat tartalmazó gázgyári massza feldolgozását. A kétségbeesett környékbeli lakosság ekkor Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult segítségért, akinek javaslatára 2007. nyarán megalakult a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület– mondta dr. Kovács István.

Az egyesület 2008. szeptemberében indított keresetet a BÉM Zrt. ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy a BÉM Zrt. működését tiltsa meg – leginkább az általa okozott bűzterhelésre tekintettel. A fellebbezések folytán eljáró B-A-Z Megyei Bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a BÉM Zrt. által kibocsátott füstgáz visszaáramlik a talaj közelébe, amely bűzszennyezéssel jár. Tényként rögzítette a bíróság, hogy a BÉM Zrt. általi füstkibocsátás a lakosság életminőségét rontja, és zavaró hatást fejt ki a füstgázból lecsapódó bűz miatt, amely zavarás szükségtelennek minősül, tehát jogellenes.

Ebben a körben a bíróság leszögezte: igaz ugyan, hogy a BÉM Zrt. 179 munkavállalót foglalkoztat, de álláspontja szerint előbbre való az élethez, testi épséghez, egészséghez és rendeltetésszerű ingatlanhasználathoz fűződő jogosultság, tehát az, hogy a lakosok zavartalanul élhessenek. Erre tekintettel a bíróság jogerős  és végrehajtható ítéletével a BÉM Zrt. jelen technológia mellett végzett tevékenységének megszüntetéséről rendelkezett. A bíróság végezetül megjegyezte, hogy ha a BÉM Zrt. nem talál olyan műszaki megoldást, amellyel a bűzkibocsátást jelentősen csökkenti, vagy megszünteti, akkor tevékenységét végleg meg kell szüntetnie A bírósági eljárás tehát pontot tett a BÉM Zrt. és az egyesület közötti vita végére.

A BÉM tudomásul veszi

„A bírósági ítéletben rögzítettek a BÉM Zrt.-t az előzőek szerint egyáltalán nem érték váratlanul, hiszen a BÉM Zrt. már januárban eldöntötte – függetlenül a bírósági eljárás kimenetelétől, – hogy a hulladékhasznosítással történő agglomerátgyártást beszüntetve, a hulladékokat alapanyaggal és ipari nyersanyagokkal váltja fel, és tevékenységét így folytatja. A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület tehát „nyitott kapukat döngetett” a bírósági eljárás során.

A BÉM Zrt. e stratégiai váltásra figyelemmel a nevét is megváltoztatta, mely 2010. júliusától:

BÉM Borsodi Érc,-Ásvány és Nyersanyag Feldolgozó Mű Zrt. A BÉM Zrt. a bírósági ítéletben foglaltakat tudomásul veszi, tevékenységét hulladékok felhasználása nélkül folytatja tovább, annak szellemében is, hogy ez a stratégiai döntés már 2010. januárjában megszületett.”– áll a BÉM közleményében.

 

 

 

 

 

 

 - BGy -


A BÉM ellen tüntetnek Miskolcon – betiltatnák - Borsod-Abaúj ...

2009. máj. 21. ... Miskolc - A BÉM tevékenységének megtiltását, a környezethasználati engedély visszavonását kérik. Pénteken délelőtt tüntetés lesz Miskolcon.

Tüntetés Miskolcon: mit mond a BÉM? - Borsod-Abaúj-Zemplén - Friss ...

2009. máj. 22. ... Miskolc, Sajókeresztúr - Tiltsák meg a BÉM tevékenységét! Gyalázat, hogy ezt engedik! Elegünk van e füstokádó technológiából!

Tüntetés és ellentüntetés a BÉM-nél - Borsod-Abaúj-Zemplén - Friss ...

2009. nov. 12. ... Sajókeresztúr - Felszólították a sajókeresztúri BÉM Zrt-t a környezetszennyezés beszüntetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában