Helyi közélet

2010.06.07. 09:00

Rendkívüli tanévzárás az árvízzel sújtott településeken

<p>Rendkívüli szünet elrendelését és az idei tanév lezárását kérte az árvíz miatt veszélyeztetett borsodi települések jegyzőitől Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) oktatásért felelős államtitkára.</p>

A tanévzárás azokra az iskolákra vonatkozik, melyekben a tanítás ellehetetlenült, illetve ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége a súlyosan veszélyeztetett településeken él, s az elmúlt napokban családjaikkal kitelepítették őket. A kérést Hoffmann Rózsa azzal indokolta, hogy ilyen "zaklatott lelkiállapotban" érdemi munka sem a tantestület, sem a diákok részéről nem várható el.

Az államtitkár tájékoztatása szerint természeti katasztrófa esetén a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az idő előtti tanévzárás ellenére a tanulók megkaphassák bizonyítványaikat. Az elmaradt tananyag pótlásáról a szeptembertől kezdődő új tanévben az iskolák gondoskodnak.

Az államtitkár egyúttal felkérte az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatóság vezetőjét, Ragályiné Hajdú Zsuzsát, hogy munkatársaival haladéktalanul mérjék fel, hogy az intézkedés hány iskolát és hány gyermeket érint. Hoffmann Rózsa arról is beszámolt, hogy a kormány soron kívüli intézkedésével, gondoskodik az elöntött településekről kitelepített mintegy 1000 gyermek biztonságos elhelyezéséről.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára és Soltész Miklós, szociális államtitkár egyeztetéseket tartott a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum vezetőjével, hogy az árvízkárosult gyermekek - tanári kísérettel - 10 napra ingyen, a fenyegető árvíztől távol, nyugodt körülmények között tölthessék el azt az időt, amíg haza nem térhetnek. Az érintett települések polgármesterei, jegyzői a gyermeklétszám feltüntetésével a zánkai táboroztatásra az infoov.hu e-mail címen jelezhetik igényeiket - közölte hétfőn a NEFMI Oktatási Államtitkársága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában