Helyi közélet

2010.06.30. 07:27

Újraindítaná a termelést a Diósgyőri Öntöde Kft.

<p>Miskolc - Csődvédelem illeti meg a céget, de a bértartozásokat és az energiaszámlákat ilyenkor is rendezni kell.</p>

Korábban megírtuk: a Diósgyőri Öntöde Kft. körülbelül nyolcvan dolgozója december óta nem kapott fizetést, ezért többen a munkaügyi bírósághoz fordultak. Több tucatnyi jogerős fizetési meghagyást már kibocsátott a bíróság, míg három munkaügyi per is folyamatban van. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Diósgyőri Öntöde Kft. vezetését is, az e-mailben elküldött kérdéseinkre Mezei Sándor ügyvezető igazgató válaszolt.

Diósgyőri Öntöde Kft. a dolgozói követelés jogalapját és összegszerűségét elismeri, azt nyilvántartja”, tudatta szerkesztőségünkkel Mezei Sándor, aki kifejtette: a cég helyzetét a 2008-ban megindult világgazdasági válság tette instabillá. A termelés anyagigényes, csökkentek a megrendelések, viszonylag hosszú a megtérülési idő, és a társaság vevői is likviditási gondokkal küzdenek, ezért csak késve tesznek eleget fizetési kötelezettségeiknek. A Diósgyőri Öntöde Kft. a problémákat hitelből igyekezett áthidalni, azonban a bankoktól is nehezebb pénzhez jutni. A „banki és befektetői finanszírozás felkutatása időigényes és későbbi eredménnyel biztat”, hangsúlyozta Mezei Sándor, majd leszögezte: „A társaság valamennyi dolgozóját foglalkoztatni kívánja, mindenkit meg kíván tartani”.

A rendelésállomány és az abból tervezett árbevétel valószínűsíti, hogy a cég eredményes működése a dolgozókkal együtt helyreállítható, ezért a Diósgyőri Öntöde Kft. csődeljárás megindítása iránti kérelmet nyújtott be. A június 24-én kezdődött csődeljárás során a cég szeretne megállapodni hitelezőivel, tudatta lapunkkal Mezei Sándor. A céget június 24-től fizetési haladék illeti meg, azonban ez nem mentesíti a munkabér-követelések és az energiaszolgáltatások kifizetése alól. A társaság a termelés mielőbbi helyreállítására törekszik, „mely alapot ad a már felmerült energia- és bértartozások megfizetésére”, hozta tudomásunkra Mezei Sándor. Arra a kérdésünkre, hogy a dolgozók miként és főleg mikor juthatnak követelésükhöz, az ügyvezető igazgató tájékoztatásából nem kaptunk választ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában