Helyi közélet

2010.06.29. 19:55

Ha hitel volt az árvíz miatt összedőlt házon, a bank viheti a biztosító által fizetett pénzt

<p>Bajban vannak azok az árvízkárosultak, akiknek hiteltartozás volt a házukon. Felsőzsolcán sok összedőlt ház tulajdonosának hiába volt biztosítása, nem ők, hanem a bankok kapják a pénzt.</p>

Ez hangzott el az RTL Híradójában. Ráadásul akad olyan, aki még a törlesztőrészleteket is fizeti, miközben már nincs háza.

Van olyan felsőzsolcai károsult, aki nem tudja, kell-e tovább fizetni a törlesztőrészleteket. A következő törlesztést azután is levonták, amikor már összedőlt a ház. Azt várják, hogy kiderüljön, mennyit fizet a biztosító. A hitelfelvételkor azonban a bankok kikötik, hogy ha tönkremegy a ház, amire a hitelt adták, a pénzüknek akkor is meg kell térülnie.

Ez azt jelenti, hogy olyan megállapodás van a hitelező és az adós között, amiben az adós hozzájárul ahhoz, hogy a biztosító ne neki, hanem a hitelt nyújtónak fizesse ki a kárt - mondta az RTL Híradónak Popper Klára, a Magyar Biztosítók Szövetsége jogi szekciójának elnöke.

A feltételek szerződésenként változnak. Szerencsés esetben, ha a bank megkapta a pénzét, még marad valamennyi, ami már a károsult tulajdonosé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában