Helyi közélet

2010.03.16. 18:09

A tízéves buszokat már cserélni kellene

<p>Miskolc - Kigyulladt és teljesen kiégett egy, a városi tömegközlekedésben résztvevő busz Miskolcon.</p>

A sofőr először füstöt észlelt a padlólemez alól, majd megállt, és három utasát leszállítva saját maga kezdte el oltani a tüzet. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, a csuklós buszt teljesen elborították a lángok. Hogy mi okozta a tüzet, nem tudni, ez, a még most is tartó tűzvizsgálat után derül ki – tudtuk meg Braun Csabától, a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. marketing csoportvezetőjétől. Annyit azonban előljáróban elmondott, elképzelhető, hogy nem műszaki hiba miatt gyulladt ki a jármű, hanem valamilyen gyulékony anyag került a csuklós rész alá. A csoportvezető szerint ez több ok miatt is valószínűbb: egyrészt az IKARUS 435-ös buszokat – ilyen égett ki – az eset után műszakilag átvizsgálták, és nem találtak hibára utaló jelet. Valamint – folytatta – máskor is előfordult, hogy az utastérből szemét került a csukló alatti részre – zsebkendők, joghurtos dobozok – ezeket rendszeresen takarítják a szakemberek. Az új buszoknál már nehezebb a mozgórészekbe beszemetelni, de a régebbi járműveknél sajnos van erre mód – mondta.

Új busz nincs

A csoportvezető arról is beszélt, hogy 190 autóbusza van az MVK-nak, ezek átlagéletkora 9,6 év. A legidősebbek 15-20 évesek, ezekből 41 van, míg a fiatalabból – 1,5 éves – hat. A kiégett busz egy régebbi típusú volt.

Braun Csaba azt is elmondta, hogy ideális esetben a 10-12 éves buszokat már cserélni kellene, de erre nincs pénze a vállalatnak. Azt azonban hangsúlyozta, hogy ezek a járművek nem veszélyesek, hiszen rendszeresen ellenőrzik azokat. De a régi járművek üzembentartása már fokozott erőfeszítést, jelentős odafigyelést igényel – magyarázta.

A Zöld Nyíl villamosprojekt jelenthet-e megoldást a buszpark megújítására? Annyiban – válaszolta Braun Csaba –, hogy azokat a buszvonalakat, amelyek a villamossal párhuzamosan működnek, megszünteti a cég. Ezáltal kevesebb autóbusz jár majd, így a régebbi járműveket, körülbelül 10-14-et, kivonhatják a forgalomból – mondta. Hozzátette: a közeljövőben új busz vásárlására nem lesz lehetősége a vállalatnak.


MVK buszégés után - Két poroltóval sem volt esélye

boon | 2010.03.13 10:20

Miskolc - A városi tömegközlekedésben előfordulnak balesetek, de hogy egy egész busz "magától" kiégjen? - mit mondjunk, nem mindennapos, ám nem is példa nélküli.


Lángolt a miskolci busz

fuggetlen | 2010.03.11 10:23

Miskolc - Kigyulladt és teljesen kiégett egy a városi tömegközlekedésben résztvevő busz csütörtökön reggel, Miskolcon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában