Helyi közélet

2010.02.06. 13:01

Kevesebb autó, kisebb légszennyezés?

<p>Miskolc - Az autóhasználat mellett leginkább a fűtés szennyezi térségünk levegőjét.</p>

A rettenetes éjszakai mínuszok miatt sok autó nem indul be reggel, van, aki egyszerűen a csúszós utak miatt hagyja otthon, vagy ki sem áll a garázsból, mert nem lapátol ilyen-olyan okból. Egy szó mint száz, kevesebb gépjárművet látni az utakon.

Az Észak–magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségnél érdeklődtünk, kedvezően befolyásolja-e ez a jelenség a napokban kritikus értékeket produkáló légszennyezettséget. Valójában a lakossági kibocsátás okoz gondokat a levegő tisztaságát illetően, hiszen a reggeli, délelőtti órákban, és késő este mérünk magasabb szennyezettséget. Ez a fűtési szokásokra enged következtetni.

Az, hogy kevesebb gépjárművet használnak megyénk lakói, gyakorlatilag nem befolyásolja mérvadóan a légszennyezést. Jelenleg olyan időjárási helyzet van, hogy a minket körülvelő hideg légréteg fölött egy meleg légréteg helyezkedik el, ez lefelé szorítja a szennyeződéseket, melyeknek így kisebb tér jut. Emiatt megnő a légszennyezettség mértéke. Ezt bizonyítja, hogy nem csak a Búza téri és görömbölyi állomásaink mutatnak ijesztő adatokat, hanem a háttéradatok is meglehetősen magasak – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Uramné Lantai Katalin, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője.


Szmogriadó lehet a hétvégén

eszak | 2010.02.06 12:44

Miskolc - Legfeljebb figyelmeztetéssel és kéréssel járhat, ha elrendelik Miskolcon a szmogriadót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában