Helyi közélet

2010.02.08. 11:37

Eltűnnek a "papírkirakatok" a sétáló utcából Miskolcon

<p>Miskolc - Új üzletek nyílnak a főutcán, tovább folytatódik a belvárosi üzletek megújulása - tájékoztatta a Borsod Online-t a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt.</p>

Ötéves bírósági eljárás befejezését követően 11 főutcai üzlethelyiség kerül vissza a MIK Zrt-hez az elkövetkező napokban, amelyekben új bérlők kezdhetik meg tevékenységüket. Ezzel tovább folytatódik a belváros, illetve az itt található üzletek megújítása.

A MIK Zrt. 2005-ben indította el a Városház tértől az Ady hídig terjedő területen a Főutcai Pláza Projektet (FPP). A Miskolci Önkormányzat döntése értelmében ettől az időponttól kezdve folyamatosan és tervszerűen újult meg a belváros ezen része, melynek lebonyolítója és az önkormányzati épületek esetében egyben kivitelezője társaságunk, a MIK Zrt. volt.

A Főutca Pláza Projekt célja az, hogy a belváros megújuljon, az üzletek, vendéglátóhelyek külső-belső megjelenése szebb legyen, az áruk és szolgáltatások színvonala emelkedjen. Emellett bevezettük az egységes, konzekvens új pályáztatási és szerződéskötési rendszert, illetve a bérleti díjakat a valós, piaci szinthez igazítottuk az erre vonatkozó önkormányzati döntések alapján.

Minderre 2004-től egy tízéves törvényi felmondási tilalom után nyílt alkalom, ugyanis az 1994. január 1. előtt kötött bérleti szerződéseket egy évtizedig nem lehetett felmondani. A moratóriumot követően valamennyi főutcai üzlet vonatkozásában a felmondás megtörtént. Ezt követően az FPP keretében felkínált új bérleti szerződéseket – amelyek a szigorúbb előírások mellett számos kedvezményt is biztosítottak – a bérlők döntő többsége aláírta, és megkezdte üzletének, illetve árukészletének megújítását. Két tulajdonosi kör – amelyhez 6, illetve 11 üzlet tartozott – nem volt hajlandó sem megkötni az új szerződést, sem a felmondás után visszaadni az üzleteket.

A jogvita eldöntése érdekében bírósági eljárás indult, amelyek közül az egyik a közelmúltban fejeződött be. A 11 üzletet üzemeltető BELVISZ Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. esetében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság, a Debreceni Ítélőtábla és végül a Legfelsőbb Bíróság is egymással egybehangzóan azt állapította meg ítéleteiben, hogy a MIK Zrt. – az önkormányzat forgalomképes ingatlanvagyonának kezelőjeként, mint bérbeadó – jogszerűen, a törvényi előírásoknak megfelelően gyakorolta felmondási jogát, ezért kötelezte a BELVISZ Zrt-t az üzlethelyiségek kiürítésére és visszaadására. A volt bérlő minden eszközt bevetett a perek, illetve a döntés meghozatalának elhúzódása érdekében, és az üzleteket a mai napig nem adta vissza. Emiatt a MIK Zrt. a bíróságon végrehajtási eljárást kezdeményezett, és a körülmények megvizsgálása után azt el is rendelték karhatalom igénybevétele mellett. A kijelölt végrehajtó már ki is tűzte a végrehajtás időpontjait, amelyek az elkövetkező napokban megtörténnek.

Ezekre az üzletekre a MIK Zrt. 5 éve érvényes újabb bérleti szerződésekkel rendelkezik. Ezen bérlőknek – akik annak idején pályázat útján nyertek bérleti jogot – köszönettel tartozik a MIK Zrt., hiszen türelmesen kivárták, hogy birtokba vehessék üzletüket. Reményeink szerint ezek a boltok hamarosan megnyithatnak, így tovább folytatódik a belváros megújulása, eltűnnek a sétáló utcából a papírral borított kirakatok.

A BELVISZ Zrt. az elmúlt öt évben a jogvitákkal érintett helyiségek után semmilyen díjat nem fizetett, ugyanakkor ezek az üzletek a pereskedés ideje alatt is üzemeltek, így a cégnek – előttünk ismeretlen formában – bevételt jelenthetett az üzletek jogellenes birtoklása. Emiatt és egyéb, a felek közötti elszámolás kérdésében a bérbeadó és a volt bérlő között jelenleg is bírósági eljárás folyik. A BELVISZ Zrt. ezen magatartása hozzájárult ahhoz, hogy az érintett épületekben az üzletek külső portáljai, homlokzatai nem újultak meg és ma is a régi, elavult formájukban láthatók.

Álláspontunk szerint a különböző szintű bíróságok egybehangzó ítéletei megerősítik: társaságunk jogszerűen járt el a belvárosi üzletekkel összefüggő FPP-projekt bevezetésekor. Nagyra értékeljük azoknak a kereskedőknek és bérlőknek az erőfeszítéseit, akik a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is igyekeznek magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtani vásárlóiknak. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata – egyedüli városvezetésként az országban – a MIK Zrt-n keresztül ezért nyújtott összességében 180 millió forintos támogatást a helyiségbérlőknek, bérleti díjcsökkentés és egyéb kedvezmények formájában.

Bízunk benne, hogy a hamarosan megnyíló új üzletek tovább élénkítik a belváros életét, az itteni kereskedelmi forgalmat, és ez jótékonyan hat majd a sétáló utca egészére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában