Helyi közélet

2008.12.11. 13:26

Változó felvételi rendszer - mit szólnak Miskolcon?

<p>Miskolc - A középiskola felvételi rendszer egyszerűsödik és bonyolódik is egyben.</p>

Garamszegi Kristóf minden vágya, hogy bejusson a Földes Ferenc Gimnázium 6 osztályos képzésére. Ennek érdekében meg is tesz mindent, hetente kétszer előkészítőre jár, az elmúlt évek írásbeli feladatlapjait pedig letöltötte az internetről, hogy még többet tudjon gyakorolni. Kristóf örül annak, hogy változtattak a felvételi rendszerén, azaz nem kell szóbeliznie, csak a központi írásbelit kell megoldania.
– Azt viszont nagyon jól meg kell írnom, hiszen, ha elrontom, nem lesz javítási lehetőségem – mondja. – Mindkét tesztre legalább 45 pontot kell kapnom, hogy esélyem legyen, hiszen a Földesbe háromszoros a túljelentkezés.

Angolból nem lesz

Bár a jogalkotók célja a felvételi rendszer egyszerűsítése volt, vannak olyan iskolák, ahol ezután nehezebb lesz megállapítani a diákok speciális képességeit.

A Diósgyőri Gimnáziumban például, ahol a 6 osztályos képzés angol két tannyelvű, de a diákok csak a magyar és a matematika írásbeli, valamint az általános iskolai eredményük alapján kerülnek majd be a gimnáziumba, mivel a törvény szerint a 8.–osnál fiatalabb tanulóknak nem szervezhetnek a középiskolák szóbeli felvételit.
– Nehezebb lesz a dolgunk ezután, hiszen a felvételin az nem derül majd ki, hogy a jelentkezők milyen szinten állnak angolból. Ezért az általános iskolai angol jegyüket kétszeresen számítjuk, az első-két hónapot pedig a közös szint elérésére fordítjuk – mondta lapunknak Juhász Sándorné igazgatóhelyettes.

Átjárható

Nem lesznek könnyű helyzetben a Földes Ferenc Gimnázium tanárai sem, hiszen itt a 6 osztályos képzés részben speciális matematikai képzést jelent.
– Jó lenne, ha jövőben is tudnánk mérni a diákok speciális kompetenciáit – fogalmazott Veres Pál igazgató –, erre azonban már nem lesz lehetőségünk. Igaz, a matematika központi írásbelin is kiderül, hogy kinek van érzéke a matematikához. Könnyít még a helyzeten, hogy az osztályon belül (fele általános tantervű, fele spec. matekos) adott az átjárhatóság.

Menetrend

– A diákok az írásbelikre, amennyiben ez követelmény, december 10-–éig kellett jelentkezniük a felvételit szervező intézményben.
– A vizsgákat 2009. január 23–24-én tartják majd.
– A pótvizsgák január 29–én lesznek.
– Az általános iskolák február 20–áig továbbítják a tanulói jelentkezési lapokat a középiskoláknak.
– A szóbeliket február végén, március elején tartják a négy évfolyamos iskolákban.

– Az eredményeket április 27–től kapják kézhez a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában