Helyi közélet

2008.11.05. 18:52

Klímagyár: Perkupa éke lesz

<p>Perkupa - Az Észak-borsodi kistelepülésen lendületesen halad Magyarország és Közép-Európa első környezettudatos klímagyárának építése. A 3 milliárd forintból megvalósuló üzem geotermikus-, nap- és szélenergiát hasznosít majd.&#160;<DIA alt="Klímagyár Perkupán" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kl_magy_r_Perkup_n/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Klímagyár Perkupán" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Kóta Kálmán, a beruházó Genex-csoport gyárigazgatója elmondta: az arra járók nem látnak majd kéményeket ott. Csak szerelőcsarnokot, irodákat, parkot és fákat. A gyár 70 ezer négyzetméteren valósul meg, ötven-hatvan embernek ad munkát. Többek között hőszivattyúkat gyártanak, de kutatásaikat, fejlesztéseiket is Perkupán végzik majd. Arra a kérdésre, hogyan kerültek Perkupára, a gyárigazgató így felelt: a telephely a cégcsoport tulajdonában volt. A kivitelezéshez egyébként 180 millió forintos uniós forrást is nyertek.
Molnár Zoltán polgármester kiemelte: a munkanélküliséggel sújtott településen sokáig pesszimisták voltak. Most azonban örülnek és bizakodnak, hiszen helyben sokan elhelyezkedhetnek. Az üzem megvalósulása remény, kilábalást hozhat Perkupának.
Az alapkő letételénél jelen volt Budai Sándor, az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ edelényi kirendeltségének vezetője, aki arról számolt be, hogy negyven leendő dolgozó képzését támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában