Helyi közélet

2008.10.09. 08:55

Hitelkamat? Drágulni fog...

<p>Miskolc - A nemzetközi pénzügyi helyzetet azért kell stabilizálni, hogy ne terjedjen át a reálszférára. A hazai pénzügyi rendszer tőketartaléka jelentős, ellenállóképessége erős és semmi jele nincs a likviditási helyzet romlásának.</p>

Közölte szerdán Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki hozzátette: az európai pénzpiacokon irracionális reakciókat is kivált a globális pénzügyi válság. A nemzetközi trauma nyomán a magyar gazdaságot közvetett hatások érik, néhány kockázati tényező erősödik. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a magyar gazdaság növekedése lassulhat a pénzügyi krízis miatt. Szembe kell nézni azzal is, hogy fennmarad a pénzügyi rendszer feszültsége, növekednek a tranzakciós költségek és drágulnak a finanszírozási lehetőségek.

Áthárítják a vevőkre

„Most érkeztem haza az Egyesült Államokból, ahol azt tapasztaltam, hogy a nemzetközi pénzügyi helyzet percről percre változik – hangsúlyozta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. – Ahhoz vita sem férhet, hogy stabilizálni kell annak érdekében, hogy ne terjedjen át a reálszférára. A hazai befektetőket és a hitelre várókat megnyugtathatom: a magyar bankok a lényeges mutatókat tekintve stabilak. Ugyanakkor az teljesen világos, hogy szükségük van a külföldi pénzforrásokra, ellenkező esetben nem tudják fedezni hitelezési tevékenységüket.”

Arra a kérdésre, hogy várható-e a hitelek drágulása, a vezető tanácsadó egyértelmű igennel felelt: „Az intézetek drágítani fogják hiteleiket, vagyis azok, akik bármilyen tevékenységüket banki úton finanszírozzák, emelkedő kondíciókra számítsanak. Egészen egyszerűen azért, mert a bankok számára is drágul a beszerzés költsége, s ennek egy részét át kell hárítaniuk a vevőkre, a hitelekhez folyamodókra. A hitelbírálat szigorodására ugyancsak számítani kell!”

A hazai bankrendszer helyzetét stabilnak látja Szabó István  miskolci pénzügyi befektetési tanácsadó is: „Azt tapasztalom, hogy az államok a tengerentúlon és kontinensünkön is nagy súlyt fektetnek a válság kezelésére, a korábbi stabilitás megteremtésére. A tőzsde ugyan még nyugtalan, de a dollár már erősödik és ez bíztató. A részben mesterséges hisztériakeltés hatására a kisbefektetők eladják tulajdonaikat, értékpapírjaikat, amelyeket a „cápák” vásárolnak fel. Most senki ne adja el értékeit és főleg ne a zuhanó magyar részvényekbe fektesse pénzét. Ami pedig a hiteleket illeti: a bankok nyilvánvalóan drágítani fognak és ez kedvezőtlenül hat majd a gazdaság növekedésére.”

Így látja a bróker

A pénzpiacon sokan nem csupán hitelfelvevőként, hanem befektetőként is jelen vannak. Kéméndi Károly  miskolci bróker praktikus tanácsokkal szolgált: „A mostani pánikhangulatban, amikor felgyorsul az tőzsdéken az árfolyamesés, akkor olcsón lehet vásárolni. A nagy spekulatőrök szeretik ezt a helyzetet, mert ilyenkor tudják későbbi nagy nyereségüket megalapozni. Ha engem valaki felhív, mindenképpen azt fogom neki javasolni, hogy részvényt, vagy befektetési jegyet vásároljon.A válság előbb-utóbb rendeződik, hiszen mindenkinek ez az elemi érdeke. Ha eljutunk idáig, a befektetések visszatérnek a korábbi emelkedési pályáikra.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában