Helyi közélet

2008.09.30. 08:44

Kössünk a krumplira biztosítást? – miskolci társaságokat kérdeztünk

<p>Miskolc – Lopják a terményt, bontják a kerítést. Egyre több olvasónk panaszkodik arról, hogy hiába az egész éves munka és anyagi ráfordítás, nem biztos, hogy az aratja le a termést, aki vetette. Kíváncsiak voltunk, vajon a biztosítótársaságok vállalják-e a nem éppen rizikómentes telkek, földterületek biztosítását.</p>

Az egyik belvárosi irodában megmosolyogtak, amikor a földbe vetett krumplit, netán a telket körülvevő kerítést szerettem volna bebiztosítani. "Ilyesmire nem köthető szerződés" – tárta szét kezét az ügyintéző hölgy. De mi a helyzet, ha fabódé, szerszámtárolásra szánt házikó áll a telken? "Igen, az ebben elhelyezett tárgyakért már tudjuk vállalni a felelősséget. Feltéve, hogy két biztonsági zárat is szerelnek az ajtajára, az ablakra pedig rács kerül." Még jó, hogy nem kell térfigyelő kamerát erősíteni a kerti faviskók – általában düledező - falaira.

Ha mégis beszerezzük a zárakat, a legolcsóbb fajta is körülbelül hatszáz forintba kerül, amiből ugye kettő kell. Amennyiben csak egy ablaka van a fabódénknak, akkor sem ússzuk meg a rácsozást húszezer forintnál kevesebből. Egy tíz négyzetméteres tákolmány után fizetett éves biztosítási díj pedig 6500 forint körül van. Összes költségünk így megközelítőleg harmincezer forintra rúg. Cserébe pedig tíz négyzetméternyi teret kapunk, amibe bezsúfolhatjuk telkünk minden értékes tárgyát – kár, hogy a zöldségeinket nem vethetjük a falakon belülre.

Egy másik társaságnál idősebb úr ült a pult mögött. Neki ugyan nem szaladt föl a szemöldöke a csodálkozástól, mikor a jövő évi krumpihozamot kívántam garantálni, de bevallotta: fogalma sincs, hogy lehet-e a kertbe ültetett növényekre biztosítást kötni. Utánanézett a dolognak, hogy azután két órával később megérkezzen a – nemleges – válasz. Ennél a cégnél még a biztonsági berendezések alatt roskadozó kerti lakot sem biztosíthatnám, mondván: "Sok a tolvaj. Előttük nincs zár." Így tehát megoldás sem.

Kapcsolódó cikkek:

  • Nagyot kaszálhatott volna a csipkebogyó tolvaj
  • Mázsaszám lopták a terményt Borsodban
  • Terménylopás: kislány volt a figyelő
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában