Helyi közélet

2008.06.03. 13:15

Lengyel gyermekek jártak Edelényben

<p>Edelény - Harminc gyermek töltött el szűk egy hetet a borsodi iskolások vendégeiként Edelény lengyel testvérvárosából, Siewierz-ből. A találkozó újabb állomása volt az évek óta szépen alakuló diákcsereprogramnak.<BR /></p>

Edelény és Siewierz partneri kapcsolatának a kialakítását követően nem sokkal építette ki együttműködését a borsodi, illetve a wojkowicei városrészen működő két iskola. Az elmúlt évek során a lengyel gyerekek a magyar családok vendégszeretetét élvezhették, majd viszonozták ezt odahaza. Május végén most ismét a borsodiakon volt a vendéglátás sora.

Közös hang

Bár a lengyel gyermekek nem beszélnek magyarul, s az edelényi iskolában sincs a választható idegen nyelvek között a lengyel, a diákok hamar megtalálták a közös hangot. A nyelvi különbséget gyorsan áthidalta az angol- vagy a némettudás, a kialakuló barátságok révén pedig elhárult minden akadály. Iskolájukon túl a borsodiak megmutatták a Siewierz-ieknek városuk nevezetességeit: a Borsodi Tájházat, a földvárat, a kastélyt, együtt fürdőztek a bogácsi strandon, barlangtúráztak Aggteleken, s kocsikáztak, lovagoltak Jósvafőn.

Megállapodás

A pedagógusok találkozásának meghatározó eredménye volt az, hogy Edelény másik iskolájával, a Szabó Lőrinccel megállapodás született a kapcsolatok kiszélesítéséről. Ennek megfelelően szeptemberben már az ottani tanulók is részt vesznek majd a lengyelországi viszontlátogatáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában