Helyi közélet

2008.05.06. 07:14

Nem kell ellopni

<p>Lehetne készíteni egy jó akciófilmet arról, hogy érettségi előtt álló diákok egy különlegesen kiképzett csoportja hogyan próbálja megszerezni még a vizsga napja előtt az írásbeli tételeket. <STRONG>Hegyi Erika jegyzete.</STRONG></p>

Lehetne készíteni egy jó akciófilmet arról, hogy érettségi előtt álló diákok egy különlegesen kiképzett csoportja hogyan próbálja megszerezni még a vizsga napja előtt az írásbeli tételeket. Az ötlet nem légből kapott, hisz bizonyára sokan emlékeznek még a pár évvel ezelőtti botrányra, amikor az érettségizők úgy mentek be a vizsgára, hogy előző este már letöltötték a feladatokat az internetről. Senki sem kívánta akkor a botrányt, főleg az érettségi zavartalan lebonyolításáért felelős szakemberek nem, meg persze maguk az érettségizők, akik akkor kétszer írták meg a matekot. Az egész felfordulás azonban arra jó volt, hogy az illetékesek rájöjjenek, bizalmi alapon nem lehet hibátlan érettségit szervezni. Akkor ugyanis már a vizsga előtt néhány héttel kikerültek az iskolákba a feladatlapok. A kísértés nagy volt, a lebukás veszélye pedig minimális.

Ma már szigorú intézkedések sora védi a tételeket. Kulcsra zárt ajtók mögött dolgozó feladatkészítő bizottság, plombált autók, bekamerázott nyomtatás és csomagolás, a vizsga reggelén átvett és az iskolákba szállított tételek, jegyzőkönyvek sokasága. De hát nincs is sok értelme a tétellopásnak. Hiszen, mint ahogy a tanárok mondják, a mai írásbelikhez csupán józan paraszti ész szükségeltetik.

- Hegyi Erika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában