Helyi közélet

2007.12.08. 08:41

Jár-e, ha nem bír járni?

<p>Miskolc - Olvasói panasz érkezett, sms-ben: nem adott a háziorvos utazási utalványt egy idős, beteg asszonynak. A MEP a választ csak általánosságban adhatott, a konkrét panasszal Egészségbiztosítási Felügyelethez tanácsos fordulni.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/jar-e-ha-nem-bir-jarni/cn/boon-news-em_01-20071207-021716"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az utazási költségtérítésre vonatkozó paragrafus</B></A></p>

Olvasói panaszként érkezett, sms-ben: ,,Az onkológiára kértem utazási utalvány a háziorvosomtól a 81. éves édesanyámnak, gépkocsira, az állapota miatt. Azt kaptam: menjen busszal... Kérem, írják meg, mi hátránya van a háziorvosnak, ha utalványt ad a betegnek” - írta olvasónk. Válaszért a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordultunk.
A választ általánosságban adhatjuk meg, hiszen a konkrét esetet nem, illetve csak a panaszos oldaláról ismerjük. Tény azonban, hogy a beutalás és az ezzel összefüggésben kiállított utazási utalvány az orvos döntése alapján történik. Tehát orvosszakmai kérdésről van szó, amelynek megítélése nem a mi konpetenciánk - kaptuk a választ a MEP-től. - Általánosságban elmondható, hogy a biztosítottat a beutalásra jogosult orvos döntése alapján illeti meg a térítés, amennyiben a biztosított betegsége, egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön utazni nem képes.

Általános gyakorlat

A vonatkozó jogszabály (A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet 11. paragrafusa) nem részletezi különösebben a konkrét betegségeket, eseteket. Általában az a gyakorlat, amiről az év folyamán körlevélben is tájékoztattuk a háziorvosokat, hogy személygépkocsival történő utazást többek között indokolja, ha a biztosított mozgásában korlátozott, csökkent a fizikai terhelhetősége, fertőző beteg, eszméletvesztéssel járó rosszullétei vannak, valamint ha meghatározott időpontra kell megjelennie az egészségügyi szolgáltatónál.
Mindezen információt mi azzal toldjuk meg: a konkrét esetben a panaszos az Egészségbiztosítási Felügyeletnél tehet bejelentést.

Egészségbiztosítási Felügyelet

Cím: H-1132 Budapest, Váci út 30.
Postacím: H-1132 Budapest, Váci út 30.
Telefon: +36 (1) 237 2222
Fax: +36 (1) 239 6171
Email: [email protected] | [email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában