Ítélet

2024.01.24. 16:00

Fegyházba küldik a borsodi emberkereskedőket

Nehéz fizikai munkára kényszerítettek rossz anyagi körülmények között élő, csökkent értelmi képességű, kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket egy borsodi kistelepülésen.

Boon.hu

Döntött a bíróság

Fotó: Shutterstock

Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék annak a három vádlottnak az ügyében, akik az ítéleti tényállás szerint 2018 és 2021 között egy borsodi kistelepülésen ingatlanjaiknál, vállalkozásaik telephelyein, illetve egy vegyesboltban rendszeres előnyszerzés céljából állatgondozásra, fapakolásra és egyéb ház körüli, jellemzően nehéz fizikai munkára kényszerítettek rossz anyagi körülmények között élő, csökkent értelmi képességű, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket. Utasításaiknak erőszakkal, fenyegetéssel adtak nyomatékot és az elvégzett munkával arányban nem álló ellenértéket adtak a sértetteknek. 

A kizsákmányolás további módja volt, hogy a III. rendű vádlott azért, hogy a sértettek közül többen állandóan a rendelkezésre álljanak, közel legyenek a munkavégzés helyéhez, illetve kontroll alatt tarthassák őket, 2018 végén rábeszélte egyiküket, hogy családjával költözzön a vegyesbolt közelében lévő, saját ingatlanának tartott, ám valójában más tulajdonában lévő, rossz állapotú házba, melyért bérleti díjat szedett tőlük.  

A III. rendű vádlott nő a sértettek saját ingatlanát pedig kiadta, mely utóbb lakhatatlanná vált, ismeretlen személyek szétbontották, így – más lakhatási lehetőség hiányában – a sértettek oda már nem tudtak visszamenni. E vádlott ezen túlmenően a sértetteknek hitelt is adott a vegyesboltban vásárlásaiknál, ily módon is hatalmi, befolyási viszont szerezve felettük.

Így döntött a bíróság 

A törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt mondta ki bűnösnek és őket a rendiség sorrendjében 6 év 6 hónap, 6 év, illetve 5 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és e tartamokhoz igazodó közügyektől eltiltásra, mint mellékbüntetésre ítélte, továbbá személyenként 1-1 millió forint pénzbüntetést szabott ki velük szemben.  

A büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe II. és III. rendű terheltek büntetlen előéletét, továbbá azt, hogy a vádlottak a lehetséges elkövetési módok közül viszonylag enyhébbet alkalmaztak, míg súlyosító körülményként értékelte a több ember sérelmére történő, társas elkövetést, azt, hogy a sértettek kizsákmányolása hosszú időn keresztül folyt, továbbá ilyenként esett latba a hasonló jellegű cselekmények törvényszék illetékességi területén történő elszaporodottsága. 
Az ítélet nem jogerős, a fellebbezésre jogosultak három munkanapot tartottak fenn nyilatkozataik megtételére. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában