Tárgyalás

2024.01.24. 14:00

Kiderülhet, ki a felelős a halálos kazincbarcikai munkabalesetért

Kazincbarcika - Tárgyalást tart csütörtökön a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki a vádirat szerint több munkavédelmi előírást megszeghetett, amely a néhai sértett halálához vezetett.

Boon.hu

Tragédia a raktárépületben. A fotó illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A vádlott által vezetett gazdasági társaság a BorsodChem Zrt. területén bérelt raktárépületet. A karbantartási és állagmegóvó munkákat a bérlő volt köteles elvégezni, ennek azonban nem tett eleget, ezért az épület aljzatát gödrök, víznyelők tarkították és a megfelelő világítás sem volt biztosított.

Délutánra lazult a figyelem

2018. november 18-án a dolgozók, köztük a néhai sértett állványozási munkát végzett. A vádlott a helyszínen tartózkodott, irányította és felügyelte a munkavégzést. A dolgozók a munkavégzést megelőzően balesetvédelmi oktatásban részesültek és rendelkeztek a szükséges védőfelszereléssel is. A munkanap végén a vádlott utasítására a sértett és társa a bérelt raktárépületben állványcsöveket pakolt, a vádlott azonban nem ellenőrizte sem a munkafolyamatot, sem azt, hogy a dolgozók viselik-e a munkavédelmi eszközöket, a munkaterületet elhagyta.

Nem hívtak mentőt hozzá

A sértett saját elhatározása alapján ekkor már nem viselte a fejvédő sisakot. Pakolás közben az egyenetlen padlózaton megbotlott, elesett és fejét beütötte. Kollégája észlelte, hogy a sértett eszméletlenül fekszik a földön, arca véres. A vádlott, miután értesült a történtekről és látta a sértett rossz állapotát – azért, hogy eltitkolja a munkabalesetet – nem hívott mentőt és azt a munkavállalóknak is megtiltotta. Felszólította a sértett szintén ott dolgozó fiát, hogy maga vigye be édesapját a kórházba.

Már nem tudták megmenteni

A sértett a baleset során többszörös koponyatörést, agyzúzódást szenvedett, majd a kórházba szállítás másnapján a szakszerű ellátás ellenére elhunyt.

A vádlott mind a raktárépület karbantartási munkáinak elmulasztása, mind a biztonságos munkavégzés felügyelete körében több munkavédelmi előírást megsértett, ugyanakkor az okfolyamatban közrehatott az is, hogy a sértett nem viselte a fejvédő sisakot.

A Miskolci Törvényszék tájékoztatása szerint a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény ügyében indult eljárás csütörtöki tárgyalásán az eljárás befejezése várható - tudta meg a Boon.hu.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában