Ítélet

2023.12.06. 06:45

Verekedtek, loptak, raboltak Miskolcon

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hirdetett egy 2022 májusában elkövetett rablás és más bűncselekmények miatt.

Boon.hu

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Bits And Splits

A megállapított tényállás alapján az I. vádpont szerint az I. és a II. rendű – testvérpár – vádlottak egy villamosmegállóban szóváltásba keveredtek a III. rendű vádlottal, majd kölcsönösen bántalmazták egymást. A verekedésnek az önkormányzati rendészek intézkedése vetett véget. A bántalmazás során a III. rendű vádlott könnyebb sérüléseket szerzett.

Megütötte a borosüveggel

A II. vádpontban foglaltak szerint az I. rendű vádlott 2022. év májusában Miskolc belvárosában szóváltásba keveredett a társaságában lévő sértettel egy üveg bor miatt, mely vitát a terhelt úgy zárt le, hogy az italos üveggel arcon ütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett el.

Elvette a tárcáját

A III. vádpontban rögzített tényállás alapján az I. rendű vádlott 2022. év májusában Miskolc város területén, közös italozást követőn tettleg bántalmazta a sértettet, majd benyúlt a sértett kabátjának belső zsebébe, ahonnan kivette a pénztárcáját, amelyben a sértett okmányai mellett a bankkártyája is megtalálható volt. Az I. rendű vádlott felszólította a sértettet, hogy a bankkártyával vegyen fel készpénzt, amelyet meg is kíséreltek, sikertelenül. A terhelt a pénztárcát – annak tartalmával együtt – végül visszaadta a sértettnek, és távozott a helyszínről. A sértett a bántalmazás során nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett el.

6 év, 3 év és 2 év 8 hónap

A bíróság I. r. vádlottat rablás bűntettének kísérletében, súlyos testi sértés bűntettében, tástettesként elkövetett garázdaság bűntettében, garázdaság vétségében, közokirattal visszaélés vétségében és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek, és vele szemben 6 év börtön fokozatú szabadságvesztést, mellékbüntetésül 6 év közügyektől eltiltást szabott ki.

II. r. vádlottal szemben súlyos testi sértés bűntette, könnyű testi sértés vétsége és tástettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt 3 év börtönben letöltendő szabadságvesztést, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltást szabott ki.

III. r. vádlott bűnösségét társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki, és vele szemben 2 év 8 hónap fegyházbüntetést, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltást szabott ki, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Enyhítő és súlyosbító

A büntetés kiszabása során a bíróság I. r. vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy a cselekmények egy részét beismerte és a rablási cselekmény kísérleti szakban maradt. Súlyosító körülmény a nagy számú halmazat és az a tény, hogy I. r. vádlott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, emiatt a bíróság elrendelte korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének a végrehajtását is.

II. r. vádlottnál szintén súlyosító körülmény a többszörös halmazat, valamint II. r. vádlott esetében a bíróság a büntetés kiszabásánál figyelembe vette, hogy különös visszaeső, míg III. r. vádlott többszörös visszaesőnek minősül.

Az ítélet II. r. vádlottal szemben jogerőre emelkedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában