Ítélet

2023.12.05. 13:52

Elvette a megtámadott pénzét, majd visszaadott egy ezrest

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Mezőkövesdi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki még 18. életévének betöltése előtt egy borsodi kistelepülésen rablást követett el, azt megelőzően pedig egy helyi panzióba tört be.

Boon.hu

Kért, majd ütött

Forrás: Shutterstock

Fotó: Bits And Splits

A vádirat szerint a fiatalkorú vádlott 2023 májusában, az éjszakai órákban egy kerékpárúton szólította le a sértettet. A terhelt előbb cigarettát kért, majd miután a sértett nem tudott neki adni, a vádlott két alkalommal hátulról megütötte öt, mely következtében a sértett a földre esett, mobiltelefonja pedig kiesett a zsebéből. A támadó magához vette a készüléket, azonban a sértett kérlelésére visszaadta azt és pénzt kezdett el követelni.

A megtámadott férfi a terhelt agresszív viselkedésének hatására elővette a pénztárcáját, abból a vádlott magához vett 23.000 forintot, majd ismét a sértett kérésére visszaadott neki egy ezrest és távozott a helyszínről. A bántalmazás következtében a sértett könnyű sérüléseket szenvedett el.

Lemondott a tárgyaláshoz való jogáról

Pár nappal a rablást megelőzően a vádlott egy helyi panzióhoz ment, ott az egyik ablakot betörve bejutott az épületbe és 43.000 forint értékben használati tárgyakat vett magához, melyekkel távozott a helyszínről. Később a lopási kár – lefoglalás útján - 20.000 forint értékben megtérült.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság rablás bűntettében és szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségében találta bűnösnek és vele szemben intézkedésként 2 év javítóintézeti nevelést rendelt el.

Súlyosító az útonálló módszer

A büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását, valamint csekély súlyban a kár részbeni megtérültét is, ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte az útonálló módszert, azt, hogy a terhelt más eljárás hatálya alatt állva követte el a fenti cselekményeket és a hasonló jellegű cselekmények helyi és országos szintű elszaporodottsága is ilyenként esett latba.

Az ítélet a védő fellebbezése folytán nem emelkedett jogerőre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában