Brutális

2023.08.25. 10:33

Megverve, lemeztelenítve hagyták magára a hideg borsodi éjszakában

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet súlyosítását indítványozta a fiatalkorú vádlottakkal szemben.

Boon.hu

Megverték a részeg férfit

Fotó: Shutterstock

Az ítélet szerint a fiatalok jól ismerték a férfit, akivel 2019. október 5-én együtt szórakoztak, italoztak egy borsodi község presszójában. A szórakozóhelyet a késő esti zárórát követően együtt hagyták el, ahonnan az ittas ember egyből hazaindult a közel 4 kilométerre, másik településen lévő otthonába.  

Mivel a fiatalok is ugyanott laknak, nem sokkal később ők is elindultak és kerékpárral utolérték az egyébként gyalogosan közlekedő férfit. Mellé érve leszálltak a bicikliről és azt tolva hárman együtt sétáltak tovább. Beszélgetni kezdtek, majd egyikük minden előzetes indok nélkül lökdösni kezdte a férfit, több alkalommal megütötte, valamint a felső ruházatát ráncigálta. A megtámadott kérdőre vonta támadóját, hogy miért bántalmazza, erre az még agresszívabbá vált és tovább folytatta a férfi ütlegelését.

Lerángatta a ruháit 

A férfi ittassága és a bántalmazás miatt többször elesett, a fiatal pedig az ütések között addig rángatta a férfi ruháit, míg az teljesen meztelen lett. Ezt követően a támadók az esőben, 10 fok körüli időben a bántalmazott, lemeztelenített, ittas férfit magára hagyták a kivilágítatlan közúton. A férfit fél óra elteltével egy arra közlekedő autóbusz sofőrje találta meg az úttesten fekve. A férfi kihűlését az időben történő megtalálása és az azt követő gyors és szakszerű orvosi ellátás akadályozta meg. 

Amennyiben nem sikerül időben megszüntetni a hideg hatását, az érintett személy hőmérséklete eljuthat egy olyan alacsony szintig, ahol már intenzív, szakszerű és gyors orvosi ellátással sem kerülhető el a halál beállta. 

A 14 éves vádlott nem vett részt a bántalmazásban, sőt többször tiltakozott barátja cselekedete ellen, azonban a sértettet ő is segítségnyújtás nélkül az út szélén hagyta és hazaérve sem tett semmit annak érdekében, hogy a férfi életét megmentse.

Emberölés kísérlete 

A Miskolci Törvényszék a 17 éves férfit emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és 3 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, 14 éves barátnőjét pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt próbára bocsátotta. 

Az ítélet ellen kizárólag az ügyészség, mindkét vádlott terhére a kiszabott büntetés és intézkedés súlyosítása érdekében fellebbezett. 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlott minden méltányolható indok nélkül bántalmazta, majd emberi mivoltában is megalázta a sértettet azzal, hogy anyaszült meztelenre csupaszította. Társa is jelen volt, végignézte a történteket és bár próbálta lebeszélni tettéről a vádlottat, végül mindketten lelkiismeret-furdalás nélkül hagyták ott a férfit az esőben, a hideg októberi éjszakában. A bíróság ítélete a büntetés céljainak nem felel meg. Bár a büntető törvény szerint a fiatalkorú elkövetővel szemben kiszabott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, azonban az élet elleni erőszakos bűncselekmények súlyos, tettarányos büntetést igényelnek. 

Az ügyészség fellebbezését másodfokon a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában