Erre azért nem számított!

2023.06.23. 17:30

Döbbenet: Autóbontáson érték, közérdekű munkára ítélhetik

Gondolja meg alaposan az, aki otthon akarja szétbontani elöregedett autóját. A törvény szigorával csapnak le rá.

Szaniszló Bálint

Bontóban lehet bontani

Fotó: Czinege Melinda

Az Encsi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben. A vád szerint a férfi elhatározta, hogy az élettársa által megvásárolt személygépkocsit - amelyet 2022. október 12-én ideiglenesen kivontak a forgalomból - szétbontja, majd azt hulladékként értékesíti.  

A férfi elhatározásának megfelelően a férfi vádlott fentieknek megfelelően a járművet 2022. október 28-án, a boldogkőújfalui házának udvarán szétbontotta. Munkálkodása közben azonban - lakossági bejelentés alapján - a rendőrök tetten érték.

Hulladékgazdálkodásnak minősül 

A hulladékról szóló törvény értelmében hulladékgazdálkodási tevékenység: a hulladékgazdálkodás körébe tartozó tevékenységek összessége, míg hulladékgazdálkodásnak minősül a hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése, az ilyen műveletek felügyelete, a kereskedőként, közvetítőként vagy közvetítő szervezetként végzett tevékenység, a hulladékgazdálkodási létesítmények és berendezések üzemeltetése, valamint a hulladékkezelő létesítmények utógondozása. A kezelés a hasznosítási vagy ártalmatlanítási műveleteket - ideértve a hasznosítást vagy ártalmatlanítást megelőző előkészítést is – foglalja magában.

Csak engedéllyel végezhető 

A hulladékká vált gépjárművekről szóló 369/2014. (XII. 30.) Kormányrendelet szerint a gépjárműveket, illetve a hulladékká vált gépjárműveket a bontáshoz szükséges műszaki feltételekkel és engedélyekkel rendelkező bontóban, meghatározott előírások megtartása mellett kell szétbontani.  

Így a boldogkőújfalui férfi által engedély nélkül végzett bontás hulladékgazdálkodási tevékenységnek minősül, melyhez engedéllyel nem rendelkezett.  

A gépkocsi bontásakor a hulladékjegyzékről szóló rendelet 2. mellékletében megjelölt egyéb motor-, hajtómű- és kenőolaj, üveg, műanyag, olajszűrő és ólomakkumulátor megnevezésű veszélyes hulladékok álltak elő.

Vádat emelnek ellene 

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben közérdekű munka büntetés kiszabását és a bontott autóalkatrészek elkobzását indítványozta a bíróságnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában