Bíróság

2023.02.24. 13:57

Letartóztatásban a rudabányai és berentei rablások gyanúsítottjai

A Kazincbarcikai Járásbíróság elrendelte azoknak a terhelteknek a letartóztatását, akik megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének elkövetésével.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2023. február 21-én az esti órákban megjelentek a látássérült sértett rudabányai otthonában, tőle pénzt követeltek, majd átkutatták ruházatát. A sértett védekezésül hadonászni kezdett, mire az egyik gyanúsított arcon ütötte őt, majd mintegy 7.000 forinttal és a férfi nyakában tartott mobiltelefonnal távoztak a helyszínről.

Az egyik terhelt néhány órával később egy idős házaspár berentei ingatlanához ment, az udvaron több alkalommal megütötte őket, melynek következtében a sértettek a földre estek. Ezen állapotukat kihasználva a gyanúsított bement a házba, egy pénztárcából 150.000 forint készpénzt vett magához, majd a női sértett nyakából és füleiből kiszakította aranyékszereit és elhagyta a helyszínt.

Ez utóbbi esetben a bántalmazás következtében az asszony nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést, míg a férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A bíróság álláspontja szerint – figyelemmel az egyik terhelt esetében kiszabható 15 évig, valamint a másik terhelt esetében kiszabható 10 évig terjedő szabadságvesztés mértékére – fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve, hogy újabb vagyon elleni bűncselekményt követnének el. A bíróság mindezeket mérlegelve 2023. március 24. napjáig elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.

A végzés nem végleges – közölte a Miskolci Törvényszék a honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában