közlekedésbiztonság

2020.05.12. 18:00

Videó: A nagy „zebra terv”

A gyalogosok és a közlekedésbiztonságára fókuszál az az országos baleset-megelőzési kampány, ami Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is útjára indult.

Fotó: Bujdos Tibor

Az Országos Rendőrfőkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv néven baleset-megelőzési kampányt hirdetett 2020. május 12-e és 14-e között.

Az akció a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők.

Erre azért is van többek között szükség, mert 2019-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 8 gyalogos vesztette életét, ebből zebrán ketten haltak meg.

A közlekedésben résztvevőknek érdemes megfontolni a rendőrség tanácsait:

  • A gyalogosok, amennyiben a közelben jól láthatóan van kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor azon menjenek át az úton!
  • A járdán lehajtott fejjel okostelefonozó, fülhallgatóval zenét hallgató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. A közlekedésben ez a magatartás komoly veszélyforrást jelent. Egy szám (tarck) nem éri meg, hogy te legyél a következő szám.
  • Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat, vagy másokat. A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A veszélyhez hozzájárul, a sötét ruházat, ha lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, és ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. Legyen mindig látható!
  • A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét. Sokat segít a szemkontaktus, hogy mindenki számára világos legyen ki mit lép.
  • Figyeljünk egymásra, ennyi elvárható mindannyiunktól azért, hogy mindenki hazaérjen!

    (A borítóképen: Miskolcon is felfestették a figyelemfelhívó útburkolati jeleket)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában