közlekedésbiztonság

2020.03.10. 11:30

Jól szerepeltünk a téligumi-kommandó ellenőrzésein

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei autók példásan teljesítettek a vizsgálaton.

Forrás: ÉM-archívum

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Használtautó.hu autós magazinnal közösen idén már országos viszonylatban ellenőrizte a téli abroncsok helyzetét. A helyi rendőrkapitányságok bevonásával végzett demonstráció során a megfelelő abroncsokkal közlekedők ajándékkal, a közlekedésbiztonsági kockázatot vállalók pedig kis fejmosással, de fontos, akár életmentő jó tanácsok birtokában távozhattak.

Kedvező eredmények

A 2019 decemberi, illetve 2020 januári és februári szemlék során több mint 1250 autón ellenőrizték a téli abroncsok meglétét, a megfelelő, előírt profilmélységet és az abroncsok életkorát. Ugyanis, az enyhébb tél ellenére, már 7 Celsius alatt komoly különbséget jelenthet a felhelyezett téli gumi és az abroncs állapota, különösen a hajnali fagyokra gondolva.

„A Téligumi Kommandó megyei eredményeit nézve a legjobb téligumi-arányt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye mutatta, míg a legalacsonyabb, 44-44 százalékos adatot Vas és Veszprém megyében regisztráltuk” – mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

A téli gumiabroncs használatát a téli hónapokra kötelezően előíró országok jellemzően 4 mm-ben határozzák meg a minimális profilmélységét. A Téligumi Kommandó ellenőrzései szerint a hazai autók 5,2 milliméteres átlagos profilmélységű abroncsokon futottak, viszont tapasztaltak durvább szélsőségeket is. A legalacsonyabb, 3,5 mm-es átlagos profilmélységet Csongrád megyében látták, ami azt jelenti, hogy ott az autók zöme már bőven cserére érett abroncsokkal fut. Nem sokkal volt jobb a helyzet Bács-Kiskun megyében (4 mm) és Nógrád megyében (4,4 mm) sem. Megyénkben Baranyával karöltve volt a legmagasabb aránya a téli gumiknak, méghozzá 93 százalék. Az átlagos profilmélységben a középmezőny elején végeztünk, 5,6 mm-el.

„Biztató ugyanakkor, hogy az 5 évnél idősebb abroncsok aránya országos átlagban „mindössze” 33 százalékos. Ezzel együtt igaz, hogy már a 4-5 éves téli gumik is okozhatnak meglepetéseket, ugyanis ennyi idő után újkori képességeiknek rendszerint már csak szerény részét tudják teljesíteni, természetesen kopástól és használattól függően. A legtöbb, 5 évnél idősebb abroncsot egyébként Bács-Kiskun megyében, a legkevesebbet pedig Hajdú-Bihar megyében találtuk” – tette hozzá a szakértő. Borsod-Abaúj-Zemplénben 26 százalék volt a vizsgálat során az öt évnél idősebb abroncsok aránya, amivel az ötödik helyet csíptük meg a listán.

Nyáron is folytatják

Fontos megjegyezni természetesen, hogy bár a megyénkénti ellenőrzés komoly és sokak figyelmét felhívó munka volt, adatai nem reprezentatívak. A hasznos tanácsokkal szolgáló felmérésnek viszont nincs vége, Berzai Zsolt alezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára újabb kampányt is kilátásba helyezett. „A téli ellenőrzés után nyáron immár a Nyárigumi Kommandót is országosan fogjuk megvalósítani a Használtautó.hu és a Nonstopgumi.hu csapatával” – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában