Így érzik a növények...

2024.05.27. 08:20

Utálja a sok esőt az eper, a cseresznye

Meleg, záporos idő segíti szántóföldi növényeink fejlődését.

Egy adag eper, sokak kedvenc gyümölcse

Fotó: MW

Egy hete fordult csapadékosabbra időjárásunk, és a főként záporos csapadékból származó rendszeres öntözés a meleg idővel párosulva jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapás növényeknek, ugyanakkor a növényvédelemre is jobban oda kell figyelni ilyen időjárási körülmények közt. A hétvégétől bár kevesbé várható eső, helyenként továbbra is lesznek záporok, és folytatódik a meleg idő – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében a met.hu.

Jól jön majd az aszályos nyáron a mostani eső

Az elmúlt egy hétben  nemcsak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, jelentősen nőtt a nedvességtartalma az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, bár foltokban, főként az ország keleti felén vannak még területek, ahol a középső réteg még elég száraz. A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során. 

Van növény, amely azt mondaná, májusi eső aranyat ér

A hőmérséklet az ország északkeleti harmadán az ilyenkor szokásos értékek körül, míg délen és a Dunántúlon 1-3 fokkal a fölött alakult. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadéka ezeknek a növényeknek is igen jól jött.  A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek az elmúlt időszakban. A mostani meleg, de többfelé záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. 

Jó-e, ha sokáig vizes a levél?

A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét. A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy a hét első felében főként kedden volt hazánk jelentős részén hosszan vizes a növények levélfelülete, a többi napon a csapadékos tájakon tapasztalhattunk vizes levélfelületet 12 órát elérő vagy meghaladó időtartamon át. A párás időszak hossza ennél jellemzően több órával rövidebb volt a csapadékos helyeken is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!