Mutatjuk az irányt

2024.02.03. 07:00

Máris megmozdult az ingatlanpiac vármegyénkben

Kiderült, hogy egy hónap alatt milyen irányt vett az ingatlanpiac Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében januártól.

Ujlaki Attila

Panellakások Miskolcon

Fotó: Bujdos Tibor

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentették már az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél az ingatlanoknál. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye ingatlanpiaca a negyedik a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, és minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a hirdetők. 

2024 - más megyékhez képest - visszafogottabb értékesítési hullámmal indult Borsodban. Hausel László, a Gamma Ingatlan ügyvezetője a boon.hu-nak elmondta, hogy minimális a hitelezés jelenleg a piacon, ezért érezhető az áresés. 

Számottevően most esnek a lakáshitelek kamatai, de még nem eléggé ahhoz, hogy lakást vegyenek az érdeklődők

– hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy a felújítandó ingatlanok ára esett leginkább a vármegyénkben.

A jó állapotú, felújított lakások ára nem esett, sőt most már fontos, hogy egy ingatlan energetikailag korszerűsített legyen

– mutatott rá.

Érdekességek a kínálatból

Az otpotthon.hu adataiból az is kiderül, hogy a legtöbb lakáshirdetést Miskolcon adták fel, amit Kazincbarcika, Sajószentpéter, Tiszaújváros, Ózd és Nyékládháza követett 2023-ban. Ehhez képest 2024 januárjában Miskolc után már Sárospatak és Felsőzsolca következik, ötödikként pedig Ózd a meghirdetett ingatlanok számát tekintve. Érdekes adatokat is megosztottak, miszerint Borsodban jelenleg egy hat szobás hejőbábai kúria a legdrágább lakóingatlan, amelyért 300 millió forintot szeretne kapni a tulajdonosa. A legértékesebb ingatlan azonban jelenleg egy 58 négyzetméteres tokaji szálláshely, amelyet 119,9 millió forintért hirdettek meg, így a 2 067 241 forintos négyzetméterárával vezeti ezt a rangsort. A legdrágább nem lakáscélú ingatlan azonban egy sárospataki, 431 hektáros tölgyerdő, amelyért 3 milliárd forintot kér a tulajdonosa. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!