Ingatlanpiac

2024.01.19. 11:56

A panellakások árában Debrecen verhetetlen. Ez a helyzet Miskolcon!

A megyei jogú városok ingatlanpiacára fókuszált az Otthon Centrum felmérése. Miskolc a középáras kategória.

Ujlaki Attila

Miskolc az erős középmezőnybe tartozik

Fotó: Bujdos Tibor

Éves átlagban mindegyik lakástípus esetében áremelkedést mért 2023-ban az Otthon Centrum a megyei jogú városok ingatlanpiacán, hozzátéve: a drágulás üteme lassult. Ezt közölte Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

A megyei jogú városok esetében mindegyikre érvényes szabály, hogy olcsóbbak a fővárosi kerületeknél, ám a legdrágább városok már a külső pesti kerületek árszintjével versenyeznek

– ismertette az Otthon Centrum (OC) megyei jogú városokra fókuszáló összegzését Soóki-Tóth Gábor. Megemlítette, hogy a 25 megyei jogú városban 2023 első tíz hónapjában az átlagos négyzetméterár 560 ezer forint volt a használt téglalakások esetében, ami az egy évvel korább éves átlagnál 6,8 százalékkal magasabb ár.

A panel 7 százalékkal drágult

A panellakások 502 ezer forintos fajlagos ára is 7 százalékkal magasabb a 2022-esnél, míg a használt házak négyzetméterenkénti 465 ezer forintos középértéke 23,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi átlagot.

Bár összességben minden típus esetében magasabb a 2022-esnél az idei árszint, de a lakások tekintetében az elmúlt években általánosnak mondható, kétszámjegyű növekedéshez képest kisebb mértékű volt az áremelkedés. A házak esetében pedig a 2022 második felében tapasztalt megtorpanás tükröződik a 2023-as árakban, mindemellett az is érezhető változás, hogy a vevők látványosan a jobb állapotú házak felé fordultak

 – árnyalta az adatokat a szakember.

A panellakásoknál 502 ezer forint az átlagos négyzetméterár, a legdrágább Debrecen (646 ezer forint), majd Veszprém (590 ezer), Székesfehérvár (570 ezer), és Győr (558 ezer forint) a sorrend. A többi városban 300 és 500 ezer forint közötti ársáv jellemző négyzetméterenként. Ezek az értékek átlagosan 7 százalékkal haladják meg a 2022-es éves átlagot. A legtöbb városban 1-15 százalék között emelkedett az átlagár, azonban a Veszprém, Zalaegerszeg, Dunaújváros alkotta trió esetében a tavaly előttinél 5 százalékkal mérsékeltebb a 2023-as átlagár.

Portálunknak Kerek Edina, az Express Ingatlaniroda tulajdonosa elmondta, hogy Miskolc az erős középmezőnybe tartozik, 380 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

Leginkább a 2-2,5 szobás, 20-25 millió forint árkategóriájú ingatlanok kerülhetnek előtérbe a vásárlóknál

– hangsúlyozta. A szakember azt is kifejtette, hogy a vidéki területeken és Miskolcon is várhatóan enyhe áremelkedésre, de legalábbis az árcsökkenés megállására, stagnálásra számítanak az új falusi csok és csok plusz támogatásoknak köszönhetően.

A tégla lakás drágább

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára 560 ezer forint, a legdrágább város Veszprém (770 ezer), amelyet alig lemaradva Debrecen követ (763 ezer), míg a harmadik Érd ennél valamivel olcsóbb (700 ezer forint). A legtöbb városban a fajlagos átlagár 500-700 ezer forint között alakult. Csak a kisebb megyei jogú városokban – Dunaújvárosban és Nagykanizsán – fordult elő ennél alacsonyabb fajlagos átlagár (400 ezer forint). 

 

A megyei jogú városokban egy év alatt átlagosan 6,8 százalékkal drágultak a téglalakások. Az előző évhez viszonyított városonkénti árváltozás azonban tág határok között alakult, ami elsősorban az erősödő összetételhatásnak tudható be. Amíg néhány városban – Tatabányán, Veszprémben, Dunaújvárosban – 5 százalékos árcsökkenést mért az OC, addig Sopron és Szeged egyaránt 20 százalékkal, Pécs 30 százalékkal drágult egy év alatt.

Az olcsóbbat keresik

A 23,1 százalékos, éves áremelkedés a legnagyobb a három használt lakástípus között, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a vásárlók a jobb állapotú ingatlanok felé fordultak.

Az összetételhatásnak ebben a szegmensben van a legnagyobb szerepe, amit jól mutat, hogy 2023-ban szélsőségesen, az egy évvel korábbihoz képest 90-130 százalék között változtak a négyzetméterárak. A 2023-as értékesítések alapján látható, hogy a vásárlók jellemzően a jobb állapotú ingatlanokat keresik

 – szögezte le a szakember. Ez alól Kecskemét és Szolnok a kivétel, itt nem nőttek az árak és a rosszabb állapotú ingatlanok is gazdára találtak. A legnagyobb városokban átlagos áremelkedést mért az OC, míg a felkapott Debrecen, Győr és Pécs az átlagot meghaladó, egyaránt 19 százalékos négyzetméterár-növekedést könyvelhetett el egy év alatt ebben a szegmensben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!