Tudta?

2023.08.25. 14:00

Kukoricából csúcsminőség ígérkezik a földeken

Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen jó minőségű a kukorica.

Pap Gyula

Szerinte is igen jó az idei termés

Fotó: Lang Róbert

A kukorica és a napraforgó is jellemzően jó állapotban van a hazai ültetvényeken, sokfelé szép termés ígérkezik, és a talaj is még csaknem országszerte tartalmaz kellő nedvességet. A héten inkább csak a hét legeslegvégén alakulhat ki számottevő csapadék, addig folytatódik a kánikula, ami az érést gyorsítja – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Több éves csúcs minőségben 

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően szép zöldek még az állományok, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a teljesérés, egyre többfelé a viaszérés állapotában járó állományoknak. Békés megyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett és az érésben előrébb járó táblák is. Mikepércs térségében látni jégverte állományokat, Berettyóújfalu-Debrecen-Hajdúböszörmény térségében pedig szép zöldek a táblák.  

Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen szép a kukorica. A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok.

Vasárnap lehet hidegzuhany 

A héten még térségünkben kell záporra, zivatarra számítani, egyébként száraz idő valószínű, de területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. Előre láthatólag szombattól közelíti majd meg nyugat felől egy markáns hidegfront hazánkat, amely záporokat, vasárnaptól egyre többfelé esőt és lehűlést hoz. A talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző szombatig, az Alföldön az aszályos területek növekedése várható.  

A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a kánikula: napközben többnyire 30-35 fokig melegszik a levegő. Vasárnaptól kezdődhet majd északnyugat felől jelentős lehűlés – hívja fel a figyelmet az elemzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!