Talány

2023.01.31. 07:00

Az ürgék is elmenekültek a miskolci reptérről

Már az engedélyeztetés szakaszában van a tavaly tavasszal megszüntetett repülőtér helyére épülő logisztikai bázis.

Szaniszló Bálint

Már a régészeti feltárások is végetértek a volt repülőtér helyén

Fotó: Szaniszló Bálint

A miskolci városi közgyűlés korábbi döntése nyomán a volt miskolci repülőtér területének tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. tavaly tavasszal mondta fel a szerződést a repteret évtizedeken át működtető Borsod Megyei Repülő Klubbal, azaz a telek megszűnt repültér lenni. Ugyancsak a közgyűlés kiemelt fejlesztési teretté nyilvánította helyet azzal a szándékkel, hogy „a szomszédos Mechatronikai Ipari Park bővítési területét szeretné kialakítani és lehetőséget biztosítani kereskedelmi-szolgáltató gazdasági zóna kialakítására”. Az indokok így hangzottak: 

A Mechatronikai Ipari Park területének növelésével olyan üzemek letelepedését akarják elősegíteni, amelyek kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet folytatnak. Ez a szándék összhangban van a város hosszú távú fejlesztési céljaival, valamint igazodik a valós piaci helyzethez.

A terület elhelyezkedése kedvező, hiszen az M30-as autópálya, illetve a 26-os főközlekedési út is könnyedén elérhető a mellette elvezető miskolci elkerülőúton. Az sem elvetendő, hogy mellette halad el a Miskolc-Bánréve vasútvonal, amely bővíti a logisztikai lehetőségeket.  

Csarnok és kiegészítők 

Már az is minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a volt repülőtéren a Robert Bosh Powetool Kft. akar logisztikai bázist megépíteni. A Bosch számára a közelben lévő gyártóbázisa működésének optimalizálása miatt van szüksége a területre. Az előzetes tervek  szerint mintegy 236 ezer négyzetméternyi területtel számolnak, amelyen közel 100 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni. A tervezett épület fő funkciója a gyártóüzemek logisztikai kiszolgálása. Csarnokról, csarnokokról van tehát szó, amelyben nyersanyagokat és késztermékeket tárolnak, illetve csomagolnak, szállításra készítenek elő. Gyártási technológiát tehát nem telepítenének a csarnokba. Mellékelt képünkön a piros vonallal határolt terület – a korábbi repülőtér – a logisztikai bázis helye. 

A logisztikai csarnokhoz iroda és szociális épület csatlakozik még majd és kialakítanak összesen 391 személyautó és 41 teherautó befogadására alkalmas felszíni parkolóterületet.

Hová tűntek az ürgék? 

A napokban látott napvilágot, hogy a Robert Bosch Powertool Kft. kérelmére, a volt repülőtérre tervezett logisztikai csarnok építése kapcsán a területi környezetvédelmi hatóság (a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) az előzetes vizsgálati eljárást lezárta és megállapította, hogy egyrészt az előzetes vizsgálati dokumentációban foglaltak megvalósításához környezeti hatásvizsgálat lefolytatása nem szükséges. A határozat teljes szövege – előzetes egyeztetést követően - február 24-ig megtekinthető a kormányhivatalban. 

A volt repülőtéren, valamint közvetlen környezetében korábban jelentős számú ürgepopuláció volt megtalálható. Az ürge védett állat, és ez a tény jelentősen befolyásolhatja a beruházást. 

A hatóság megkereste a területileg illetékes Bükki Nemzeti Parkot (BNP), amely állásfoglalásában megállapította, hogy a terület a 2022‐es felmérésének eredményei alapján ürgementesnek tekinthető, a tervezett beruházás tehát nem ütközik akadályba. Az nem derült ki, hogy az ürgék miért tűntek el a volt repülőtérről. 

A volt miskolci repülőtér 2022 decemberében:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!