Visszaesés!

2022.10.10. 20:00

Óvatosra váltottak a vevők az ingatlanpiacon

Visszaesett az ingatlanpiac. A legújabb adatok szerint nem az eladásra kínált lakások száma, hanem a vevők száma csökkent.

UA

Keveseben szánják rá magukat a vásárlási szerződés megkötésére

Keveseben vágnak bele lakásvásárlába, legalábbis több statisztika erről tanúskodik. A Duna House harmadik negyedéves adatai szerint ötödével esett vissza az ingatlanok iránti kereslet. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy szerintük egyre kevesebb a hitelképes ügyfél az egész régióban, így visszaesett az adás-vételek száma országosan. 

Mint írták: A belföldi jutalékbevétel 9,3 százalékkal esett vissza az emelkedő hitelkamatok és a szokásosnál erősebb nyári szezonalitás miatt. Az ügyfelek a nyári hónapokban a megszokottnál hosszabb időre maradtak távol az ingatlanügyletektől. A Duna House becslése szerint a belföldi ingatlanforgalom csaknem 20 százalékkal mérséklődhetett. Megyénkben még mindig a legkeresettebb lakások között az új építésű ingatlanok szerepelenek, az olcsóbb kategóriákban pedig a panelprogramos, korszerűsített panelok kedveltek a vevők körében. 

Több okra visszavezethető 

Az első negyedévben éves szinten 20,1 százalékkal drágultak a lakások – derül ki a jegybank lakásárindexéből. Arra is rámutat, hogy a rezsicsökkentési szabályok átalakításával tovább drágultak az ingatlanok az országban, köztük a panellakásoké is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesítése szerint: Az észak-magyarországi városokban emelkedtek a legkisebb ütemben az árak, mintegy 20,5 százalékkal. A közép-és dél-dunántúli régióban éves szinten 27,9 és 27,6 százalékkal, míg a nyugat-dunántúli régióban 21,2 százalékkal nőttek a lakásárak. Az észak-alföldi régióban 26,9, míg a Dél-Alföldön 22,2 százalékos volt az áremelkedés a tavalyi bázisidőszakhoz képest. A folyamatos drágulásnak köszönhetőan az MNB lakásárindexe egyedül a községekben mért visszaesést: az előző negyedévhez képest az árak 5,4 százalékkal csökkentek, míg a bázisidőszakhoz képest 14 százalékkal nőttek 2022 első negyedévében. 

A családosok vásárlási kedve töretlen 

A magyarok 12 százaléka venne egy éven belül lakóingatlant, szemben a tavalyi 16 százalékos aránnyal – derül ki az ingatlan.com legfrissebb kutatásából. Rámutat arra is, hogy a gyereket nevelők körében minimális csökkenés, gyakorlatilag stagnálás látható. 18 százalékuk kalkulál egy éven belül lakásvásárlással, míg egy évvel korábban ez 19 százalékukra volt igaz. A nem gyerekesek körében 15 százalékról 10 százalékra esett vissza a lakásvásárlási kedv. 

A befektetési céllal lakásvásárlással számolók aránya nőtt: az egy évvel korábbi 13 százalékról 17 százalékra. Ebben szerepet játszik az albérletárak lendületes növekedése, valamint az is, hogy sokan a bizonytalanabb gazdasági környezetben biztos menedékként tekintenek az ingatlanokra. Egyértelműen látszik az óvatosság a felmérés eredményeiből. A korábbinál, azaz a járvány előtti stabil gazdasági kilátásokkal szemben most változékonyabb környezetre, áremelkedésre számítanak sokan, ezért egyelőre inkább kivárnak – húzza alá az ingatlan.com.

Régiónkban is érezhető a visszaesés 

Az ingatlan közvetítők szerint látható egyfajta visszaesés az eladások számában, de szerintük ez nem számottevő. „Érezhető egy megtorpanás a piacon, mint az eladók, mint a vevők részéről, mert mindenki vár arra, hogy mi lesz a jövőben” – nyilatkozta portálunknak Major Melinda, az Express Ingatlan munkatársa. Rámutatott: A szeptemberi adatok kielégítőek, azonban valóban visszaesés látható az előző év azonos időszakához képest, de növekedés tapasztalható a nyári időszakhoz képest. 

„Ami érdekes, hogy sokkal több eladó ingatlan került a piacra és mivel kevesebb a vevő, ezért az eladónak többet kell várnia egy-egy vevőre” – emelte ki. Hozzátette: Jelentősen megnőtt a meghirdetett lakások mennyisége az elmúlt időszakban. 

„Többen vannak, akik még az utolsó pillanatra várnak, hiszen az éven járnak le az ingatlan támogatások többek között a falusi CSOK is” – mondta el Major Melinda ingatlanszakértő, aki arra is rámutatott, hogy sokan ki szeretnék még használni a kedvezményeket, amelyeket már júniusban meghosszabbított a magyar kormány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!