Szálláspiac

2022.10.13. 11:30

A kisebb szálláshelyeknek lesz kevésbé rossz

Átalakulhat a szálláspiac, előtérbe kerülhetnek az eddig is népszerű kisebb vendégházak a jövőben.

UA

Több nagyobb szálláshely üzemeltető dönthet a bezárás mellett a téli időszakban, mert az üzemeltetési költségeik megnövekedhetnek a következő hónapokban – erről közöltünk már összeállítást. A nagyobb szállodák bezárása miatt előtérbe kerülhetnek a kisebb szálláshelyek, apartmanok a jövőben.

A falusi turizmus töretlen 

Az elmúlt években a falusi turizmus a fénykorát kezdte élni, hiszen az évek során rengeteg fejlesztés valósult meg megyénkben. 
Például a Magyar Falu Program keretein belül a falvak ugrásszerű fejlesztése kezdődött. Így nemcsak a szálláshely, hanem a település és annak környezete is vonzó a látogatóknak.  

Számos lehetőség volt a Kisfaludy-programban a szálláshelyeknek is pályázniuk, ez is növelte a vonzerőt.  

Az egyik legfelkapottabb úti cél a térségünkben a Kéktúra, amely a településeket is érinti. Több vendégház tulajdonos is arról beszélt, hogy sokaknak ez számít leginkább, és van választék  szállásból a túrázni vágyóknak.

Nincsenek veszélyben 

Több szállásadót is megkerestünk azzal kapcsolatban, hogy a megváltozott rezsiszabályok milyen mértékben érintik őket, illetve azt is, hogy milyen költségekkel kalkulálnak. 

„Mi klímával fűtjük a vendégházainkat, ez ugyan növeli a működtetési költségeinket, de nem számottevően” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Gyurkó Andrea vendégház üzemeltető. Hozzátette: idén 10 százalékot emeltek a költségeiken. „Az előző évekhez azonos a vendégforgalommal dolgozunk, nem érzünk sem visszaesést, sem pedig kiugróan magas növekedést, mivel egy szálloda nem igazán versenytársunk, hiszen ott a vendég egy olyanfajta luxust kap meg, amelyet nálunk nem. Így nem tudom pontosan megmondani, mennyire lesz hatással ránk az, ha egy-egy nagyobb szálloda bezár” – húzta alá.  

Kitért arra is, hogy a környéken egyik tulajdonos sem tervez bezárni, mert sokak az üzemeltetésből élnek, valamint az odalátogató vendégek szállását is feladatuk megoldani. 

„Természetesen eddig is takarékoskodtunk, de most még jobban oda fogunk figyelni arra, hogy ne pazaroljunk” – mondta a vendégház üzemeltető.

Minimális növekedés lehet

A nagyobb helyek üzemeltetőit érintheti a probléma, ezt már egy másik vendégház üzemeltető mondta megkeresésünkre. „Nálunk általában kettő vagy négy vendég tartózkodik összesen és a költségek ugyan megemelkedtek, de nem indokolja azt, hogy bezárjunk” – nyilatkozta Keresztes Zsuzsanna. Ő villannyal fűt, így a gázár változások nem érintik. „Eddig nem tűnt fel, hogy annyira megnövekedtek volna a költségeim, egy minimális emelkedés van, de ezzel kalkuláltunk is” – említette Keresztes Zsuzsanna. 

Hozzátette: egyelőre kigazdálkodhatóak ezek a többletköltségek számára. „Minimális vendégszám növekedésre ugyan számítunk, de nem gondolom, hogy ez számottevő lesz. Attól függ ez is, hogy egy vendégház milyen lehetőséget kínál az odalátogató vendégek számára” – mondta a vendégház üzemeltető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!