Aszály a szőlőkben

2022.08.11. 20:00

A szőlőtőkék edzettek, sokat bírnak, de most ők is csapadékért kiáltanak

A Tokaj-Hegyaljai Borvidéken termésveszteséget fog okozni az aszály. Ez nem nagyon kérdéses. Hogy mekkorát, az még sok mindenen múlik. A szüret ugyanis még nagyon messze van.

SZB

Fotó: Löffler Péter

 „Az elmúlt száz esztendő legnagyobb aszályát éljük át, így átérezhető, milyen helyzetben vannak az ültetvények. A Tokaj-Hegyaljai Borvidék még 150 milliméternyi csapadékot sem kapott meg, sőt vannak olyan területek, ahol csak 120-130 milliméternyi hullott. A sokéves átlaghoz képest 50-200 milliméternyi elmaradást jelent. Április-májusban volt némi csapadék, azóta viszont alig – foglalta össze a cseppet sem szívderítő helyzetet dr. Molnár Péter,  a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Vannak ellenálló fajták 

Mint megtudtuk, a szőlőültetvények különbözőképpen reagálnak erre a helyzetre. Függ a termőhelytől, a fajtától, a növény korától is. Egy többrétegű talajon  lévő ültetvény, ahol a mélyebb rétegekben még elegendő nedvesség található, jobban átvészeli az aszályt, mint egy sziklapadon termő. 

„A legellenállóbb fajtánk a furmint, és ezt a szőlészek tudják is, és ezeket telepítik a kevésbé nedvességtartó talajba. Ezzel szemben a hárslevelű sokkal érzékenyebb szőlőfajtánk, másfajta törődést kíván.” 

 „Az bizonyos, hogy termésveszteséget okoz az aszály a borvidékünkön. Ez nem kérdés. Hogy mekkorát, az még sok mindenen múlik. Még jócskán a szüret előtt vagyunk, nem tudjuk, addig milyen és mekkora csapadékmennyiség esik még” – fogalmazta meg a szakember. 

Hozzátette: Ma még nem lehet megállapítani, hogy milyen minőségű lesz az idei szőlőtermés Tokaj-Hegyalján. 

„Természetesen jó lenne, ha lenne még elegendő csapadék az érés elkövetkező szakaszában, hiszen a bogyók fejlődése még folyamatban van. Az sem mellékes, hogy a szőlővesszők mennyi tápanyagot tudnak eltárolni télre, amely a jövő tavaszi hajtás szempontjából lenne fontos.”

 Több száz milliméter 

Bűdi István miskolci borász, a Bűdi Borház és Szőlőbirtok vezetője is hasonlóan összegezte a helyzetet. Szerinte is több száz milliméternyi csapadék hiányzik a szőlőnövény megnyugtató fejlődéséhez. „A tavaszi szezon nyugodtan telt még. Időben indult meg a rügyfakadás. Az utóbbi időben volt ebből a szempontból néhány extrém esztendő. A csapadékhiány azonban rányomta a bélyegét a fejlődésére. Ráadásul ezt nem lehet azzal pótolni, hogy az elkövetkező időben meg túl sok csapadék esik.”  

A szakember elmondta, hogy az ültetvények állapota alapján úgy véli, hogy idén korai szüret lesz. A korai fajtákat – cserszegi fűszeres, vagy zenit – már szeptemberben leszüretelhetik.   

A növényeken a fürtszám elegendő, a bogyók nagysága pedig múlik még az elkövetkező hetek időjárási körülményein. Az biztos, hogy a szárazság miatt kisebbek lesznek a fürtökön a bogyók a megszokottnál. 

 

Óvatos becslések  

Bűdi István hozzátette, hogy a száraz idő annyiban volt kedvező, hogy nem nagyon jelentkeztek a kórokozók, így nem kellett növényvédő szerekre költeni. „Ez abból a szempontból sem mellékes, hogy alaposan megnőtt a növényvédő szerek ára is.  

„Azt viszont nagyon nem szeretnénk, ha a szüret előtt nagyobb mennyiségű csapadék jönne egyszerre, mert az tönkreteheti a termést – mondta. – A bogyók megszívják magukat nedvességgel, szétrepednek és rothadásnak indulnak. Abból nem lehet jó bort készíteni. Abban bízom, hogy elosztva kapunk majd kisebb csapadékokat, ami fontos, és a jég – amely eddig elkerült bennünket – ezután is megkíméli a termést.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!