Aszályprobléma

2022.08.07. 07:00

Éheznek a gólyafiókák

A gólyák hazatérését és a fiókák etetését is megzavarta a szélsőséges időjárás-változás.

DA

Az egyik a mentett gólyák közül

Fotó: MMÁ

A klímaváltozás és a szárazság miatt megyénkben több kis gólya nem tudott időben kirepülni és legyengülve került be a Mályi Madármentő Állomásra. A jelenség okairól és a lehetséges megoldásokról beszélgettünk az állomás vezetőjével. Ami biztos, hogy a gólyák lakossági etetése hatóságilag nem megengedett. Ugyanis bármilyen hús kihelyezése közterületre veszélyes hulladéknak minősül, ami vadakat, ragadozókat, kóbor kutyákat is a helyszínre vonzhat.

- Tavaly a hozzánk bekerülő gólyafiókák közül körülbelül egy-kettő volt olyan, amelyiket alultápláltság miatt kellett mentenünk. A többséget sérülésekkel kezeltük. Idén a kulcscsont- és a lapockatörés volt túlsúlyban, ami egyértelműen az éhséggel, erőtlenséggel magyarázható. Ezek az apró fiókák nem nőttek meg eléggé, mert kevés élelmet kaptak és idejekorán, ügyetlenkedve repültek ki a fészekből – számolt be Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője.

Gyakrabban sérül most a fiatal madarak szárnya, mutatja Lehoczky Krisztián
Forrás: MMÁ

Pusztulóban a táplálék

Az állatok igyekeznek alkalmazkodni a változó időjárási viszonyokhoz, ezért átalakul a viselkedésük.

- Elcsúszott a tavaszi költés és teljesen eltérő időpontokban értek haza a gólyák. Az aszály miatt rengeteg táplálékállat – kétéltűek, hüllők, halak – pusztultak el, így nem tudták megfelelően táplálni a fiókáikat. Többet közülük sikerült megerősítenünk, feltáplálnunk és már elkezdték a szárnyukat próbálgatni. Néhány nagyon gyönge fióka azonban hosszabb időre szorul segítségre és valószínűleg nálunk fog áttelelni. A faj egyedei számára ideális természetes élőhelyek a mezős, gyepes, árteres területek. Azokat a növendék gólyákat, amelyek már elég erősek és röpképesek, a Hortobágyi Nemzeti Park területén a Górés-tanyán fogjuk elengedni, mert Mályiban veszélyben lennének a házi kedvencek és elektromos vezetékek miatt. A tanyán elegendő tér áll rendelkezésre az első szárnycsapásokhoz és vadon élő gólyacsaládok is mozognak, amelyekhez tudnak csatlakozni és tanulni tőlük – fejtette ki a madármentő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában