Végveszély!

2022.08.11. 17:30

Kiszáradóban a miskolctapolcai csónakázó tó - Fotókkal!

Az évszázad aszálya nem kíméli a népszerű turisztikai látványosságot. Veszélyben a tó flórája, faunája.

Szaniszló Bálint

Talán emberemlékezet óta nem nézett ki így a város turisztikai zászlóshajójaként számon tartott Miskolctapolca. Már a tavasszal elkezdett nagyarányú parkfelújítás körül is indulatok támadtak, hiszen a munkaterület elvette a sétálók, kikapcsolódni kívánók elől a lehetőséget, és tájékoztató táblákat sem helyeztek el a területen, hogy például a Barlangfürdőbe igyekvő miskolciak és idegenek merre kerülhetik el biztonsággal az építési területet.  

Ami azonban most a csónakázó tónál van, az maga a borzalom. A csapadékhiány a tavat is sújtotta. A vízszint jelentősen leapadt. A tó közepén lévő szökőkút nem működik. Az eredetileg a víz alá merülő szerkezete magasan kiáll, a rozsdás, lerakódásokkal teli csövek látványa elriasztó. Csak a vadkacsák találják méltónak, hogy megpihenjenek rajta. 

Eltűntek a halak is 

Apropó, vadkacsák. Az iszapos, poshadt állóvíz egyre inkább nem tekinthető az élőlények otthonának, ha csak nem az alacsonyabb rendűek közé tartoznak. Hattyút már egyet sem lehet a környéken látni. A vadkacsák még elvannak az egyre kisebb vízterületen. A teknősök is inkább a szárazföldet választják. Halat, egyetlenegyet sem lehet látni a zavaros vízben. 

Ha sokáig fennáll ez az állapot, jóvátehetetlen helyzet alakulhat ki a miskolctapolcai csónakázó tónál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában