Drágulás

2021.08.22. 14:00

Óriási áremelkedés figyelhető meg a Balatonparti nyaralóknál

Nagy a kereslet, főleg az újépítésű házakra, és ez akár harminc százalékos dráguláshoz is vezethet.

Dózsa Gergely

Nem csak a vendéglátóhelyek és az éttermek árai nőttek meg a koronavírus által előidézett válság hatására, hanem az apartmanoké és nyaralóké is – olvasható az OTP ingatlanpont legújabb elemzésében.

„Az áremelkedésben egyértelműen kimutatható szerepe van annak, hogy a járvány nyomában a fehérgalléros munkakörökben általánossá váló távmunka hatására sokan döntöttek úgy, hogy a lakhelyüket, a városi életüket részben vagy egészében maguk mögött hagyva, egy nyaralóba helyezik át” – mondata Valkó Dávid az ingatlanpont vezető elemzője.

Tovább drágítja az árakat, hogy főleg az újépítésű, vagy már felújított lakásokat keresik sokan. Hiszen, ha nincs bekötve a távfűtés akkor annak rendszerének kiépítése egy 100 négyzetméteres lakásban akár a 3,5 millió forintot is elérheti, és ehhez jön a modern nyílászáró csere, ami 1,5 és 2 millió forint közötti befektetést jelent. Így egyszerűbb és kényelmesebb az újépítésű apartman, viszont sokkal drágább és így a piaci átlagárat is jelentősen felhúzza. A kereslet pedig nem csak a vásárlás, de a bérlés terén is megugrott. A házakat, amelyeket korábban csak a főszezonban tudtak kiadni, most már egész éves szerződések keretében is kiadták.

Tóth Tibor, az OTP ingatlanpont stratégiai partnere szerint az északi parton, ellentétben a délivel, inkább az agglomerációban és kisebb városokban keresik a nyaralókat, hogy a város zajától és pár esetben a vírustól is távol pihenhessenek. Itt már inkább a telkek és az akár erősen felújítandó ingatlanok az igazán keresettek. Ez is azt mutatja, hogy sokan próbálnak a víruson túlra is tekinteni és nem csak az azonnali kényelmet keresik.

Kérdés még, amire egyelőre senki sem tudja a választ, hogy meddig marad a COVID-19 a mindennapjaink része. Ugyanis: ha visszaáll a vírus előtti állapot, nem tudni mennyien tudják a „fehérgallérosok” közül megtartania a távmunká lehetőségét, ami jelenleg az egész évre kibérelt nyaralót olyan vonzóvá teszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában