munkaerőpiac

2021.02.24. 17:30

Hullámvasútra került a megye munkaerőpiaca

A támogatások 15 ezer állást őriztek meg, de 15 százalékkal többen vannak munka nélkül, mint egy évvel ezelőtt.

Méhes László

20200110 Győr Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Legfrissebb munkanélküli adatok, Boda Norbert CNC operátor és a tesztelő területen dolgozik, aki 2019. novemberében csatlakozott a DANA Hungary Kft.-hez.

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

A tavalyi év utolsó hónapjaiban tapasztalt stagnálás után idén januárban ismét emelkedésnek indult a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplénben: összesen 40 ezer 720 fő álláskeresőt tartottak nyilván a megye járási hivatalaiban, ami 751-gyel magasabb, mint az előző havi – közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal.

Őrzött állások

Január végéig jelentős érdeklődés volt tapasztalható az államilag segített munkaerőpiaci programok iránt. Növekedett az alacsonyabb képzettségűek és a 25 év alattiak foglalkoztatását segítő támogatásért jelentkező vállalkozások száma: 192 cég nyújtott be 290 főt érintő kérelmet. A főként a turizmust és a vendéglátást érintő ágazati bértámogatásért pedig 607 vállalkozás jelentkezett, és 4300 fő foglalkoztatásához kért állami segítséget.

Egy újabb program révén február 8-ig a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalói számának megőrzéséhez, létszámuk bővítéséhez volt elérhető bértámogatás. A legfeljebb 3 hónapon át, fejenként havi 318 920 forintban maximált összegért 21 megyei vállalkozás jelentkezett, és összesen 268 fő foglalkoztatására igényelt hozzájárulást.

Az álláskeresők számának növekedése az év első hónapjában a Kazincbarcikai, a Szikszói és a Putnoki járás kivételével valamennyi járásban érzékelhető volt. A 100–170 fő körüli változások nem okoztak érdemi eltérést a megyén belüli eloszlásban: az álláskeresők közel fele továbbra is a Miskolci (9,5 ezer fő, 23,2 százalék) és az Ózdi (5,1 ezer fő, 12,5 százalék) járásban összpontosult.

Decemberhez képest idén januárban csak a 25 év alatti fiatalok csoportjának a létszáma apadt, az átlagosnál jobban nőtt viszont a középkorúaké.

Ismét emelkedett – akárcsak a Covid-járvány kezdeti szakaszában – a középfokú iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők száma is. Ez a csoport alkotja a többséget, január végén 19,7 ezer fő tartozott közéjük. A diplomás álláskeresők száma 1,5 ezer főre, 3,6 százalékkal emelkedett.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva a 2021. első hónapjában nyilvántartott álláskeresők aránya 14,5 százalék volt a megyében – 2 százalékponttal több, mint egy éve –, az országos mutató ennél mérsékeltebb ütemben 6,4 százalékra emelkedett.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartott állástalanok létszáma a január 20-i zárónapon 13,1 ezer főt tett ki a megyében, 2,5 ezer fővel többet, mint egy éve, 32 százalékos arányuk pedig 4 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

A megye járási hivatalainak nyilvántartásában január végén összesen 3920 pályakezdő szerepelt. Arányuk 9,6 százalékot tett ki a nyilvántartott álláskeresők között, ami sok éve magasabb, mint az országos, 7,4 százalékos átlag.

Annak ellenére, hogy a tapasztalat nélküli fiatal álláskeresők száma tavaly októbertől mérsékelten, de folyamatosan csökkent, az egy évvel korábbit 13,8 százalékkal (474 fővel) múlta felül – elemezte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A legtöbb pályakezdőt a legnagyobb népességű járások – Miskolc, Kazincbarcika, Szerencs, Ózd – hivatalai tartották nyilván. Többségük középfokú végzettséggel rendelkezik, de közel felük alacsony iskolai végzettségű (1,8 ezer fő), s vannak köztük olyanok is, akik a 8. osztály előtt abbahagyták a tanulást (270 fő). A hónap végén így összességében 15,1 ezer szakképzetlen volt a megyei álláskeresők között, 1,5 ezer fővel több, mint egy éve.

(A borítóképen: A szakképzett munkaerő iránt nagy a kereslet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!