vetőmag-kutatóbázis

2020.07.09. 13:00

Sárospataki cég épített gyárat a svájci multinacionális cégnek

Európa legnagyobb kapacitású vetőmag-kutatóbázisát építhette fel a Weinberg ’93 Kft.

Szaniszló Bálint

Forrás: Syngenta

Megyénk gazdasági sikereinek egyik letéteményese, hogy Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát építhette fel a sárospataki Weinberg ’93 Építő Kft. a svájci székhelyű Syngenta vállalatnak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron. A beruházás mintegy 1,5 milliárd forintból készült el.

A modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése.

Együttműködéssel sikerült

A Weinberg kivitelezési vezetője, Bánóczi Zsolt kiemelte, hogy a munka a tervezőasztalnál kezdődik és számtalan mérnökóra rejtőzik a zökkenőmentes építkezés mögött. A komplex szemléletmód, a beruházóval való folyamatos kommunikáció, a tervezés és a kivitelezés szoros együttműködése a siker záloga.

Elmondása szerint a lebonyolítás problémamentes volt, kihívást csak a talajviszonyok és az időjárás jelentett. A laza, teherbírás nélküli talaj tökéletes a növényeknek, de ugyanez nem mondható el az épületekről. Az időjárás és főleg a sok csapadék is okozott nehéz napokat az építkezés folyamán. A mérnöki együttműködés és a szakmai tapasztalat azonban segített megoldani a problémákat, így a Weinberg újabb sikeres projektet tudhat maga mögött, amit a beruházó elégedettsége is megerősít.

„A modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése lesz – mondta el Gaël Hili, a Syngenta európai ágazati igazgatója.

Kutatás és fejlesztés

Emlékeztetett: a világ 90 országában jelen levő vállalat

az elmúlt években több stratégiai beruházást hajtott végre Magyarországon. Ezek közül az egyik legjelentősebb a három fázisban – mintegy 13,5 milliárd forintból – elkészült mezőtúri vetőmagüzem, ehhez kapcsolódik a most elkészült kutatóközpont is.

Nagy István agrárminiszter részt vett az üzem avatóján, ahol a magyar mezőgazdaság koronaékszerének nevezte a vetőmagtermesztést. Hangsúlyozta: fontosak az olyan beruházások, melyekben nagy nemzetközi cégcsoportok, mint a Syngenta Magyarországra hozzák kutatás-fejlesztési tevékenységük egy részét.

A Weinberg cégnév magyarul borhegyet jelent. Mint Derczó István ügyvezető igazgató elmondta, egyrészt hagyományőrzési szándékkal választották ezt a nevet az alapítók, hiszen Sárospatak határában a hercegkúti Gombos-hegyet hívják így németül, másrészt pedig a vállalkozás a hegy melletti ingatlan megvásárlásával jött létre. Szívügyük a jó bor is; nem csoda, saját pincéjük van, Derczó István pedig – más társadalmi elfoglaltságai mellett – a Tokaji Borlovagrend felügyelőbizottságának elnöki tisztjét is betölti.

Jó döntés volt...

A már három évvel ezelőtt is 14 milliárd forintos árbevételű, a hazai csarnoképítés piacának közel 10 százalékát lefedő cég indulásához irigylésre méltó módon a személyes bizalom és a partnerekkel fenntartott jó kapcsolat adta a kezdő lökést. Az első nagyobb megbízásukat referencia nélkül, személyes garanciák által nyerték el – ezen értékek azóta is jellemzői a Weinberg ’93 Kft.-nek. Akkori partnerüknél, akivel közös projektet vittek éppen Ukrajnában, felmerült az igény egy 3300 négyzetméteres gyártó- és raktárcsarnok létesítésére. Belevágtak, ami jó döntésnek bizonyult...

(A borítóképen: Európai színvonalú beruházás a kutatóbázis megépítése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!