munkaerőpiac

2020.04.16. 07:00

Álláskeresés járvány idején

A koronavírus okozta bizonytalan helyzetben jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan és hol keressünk állást?

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A járvány miatti veszélyhelyzetben amelyik cég csak tehette, átállította a dolgozóit home office-ra. Sok vállalat azonban nem tehetett mást, mint átmenetileg kényszerszabadságra küldte az alkalmazottakat vagy elbocsájtotta őket – egyrészt mivel ez a szituáció bizonytalan ideig áll fenn, a cégek nem tudnak előre tervezni és az anyagi forrásokkal gazdálkodni, másrészt a csökkenő kereslet miatt a bevételeik nagy hányadától esnek el. A gazdasági szakértők komoly hanyatlást jósolnak, a karrierszakértők viszont továbbra is azt tanácsolják, hogy ne hagyjunk fel az álláskereséssel és az önéletrajzok kiküldésével, hiszen bizonyos szektorokban nő a kereslet a munkaerő iránt.

Tervezzünk rövidebb távra!

Ha éppen munkanélküliek voltunk a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, és vártuk a számunkra tökéletes lehetőséget, ezt érdemes most egy kicsit félretennünk. A jelenlegi helyzet nemcsak számunkra bizonytalan, hanem a munkáltatók számára is, hiszen nem tudnak annyi bevételt termelni, hogy ki tudják fizetni a dolgozókat: az olyan szektorok, mint a vendéglátás, a turizmus és a szórakoztatóipar szinte teljesen leálltak, hiszen a korlátozások miatt nem lehet utazni és több ember sem tartózkodhat egy légtérben.

Nézelődjünk más területeken is!

Így ha most keresünk munkát, számoljunk azzal, hogy elképzelhető, hogy csak egy ideiglenes megoldást fogunk találni, és adjunk egy kicsit lejjebb az igényeinkből. Tekintsünk erre egy áthidaló munkaként, amíg nem rendeződik a helyzet.

Nagy szükség van most dolgozókra az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és az egészségügyben is, hiszen ezek a területek nem állhatnak le a válság idején sem. A megnövekedett igények miatt sok üzlet próbálja most bevezetni a házhoz szállítást, így ezen a területen is van igény a munkaerőre. A futár-, sofőrállásokhoz, raktári munkákhoz ráadásul nem szükséges előképzettség, sokuknál alapfokú végzettséget és jogosítványt kérnek csak.

Ahol lehetséges, a cégek igyekeznek átállni a home office munkavégzésre, ami a digitális világban már számos szektort érint, de főként a techcégeknél látszik egyre növekvő igény. Háttértámogatásra, a jelenlegi helyzetben (munka)jogi szakemberekre és az őket támogató asszisztenciára folyamatosan szükség van.

Képezzük magunkat!

Az álláskereséssel töltött szabadidőnk alatt szánjunk időt arra is, hogy olyan területeken képezzük magunkat, amelyeken úgy látjuk, hogy jelenleg hiány van. Nézzünk szét a Profession.hu oldalán az aktuális állásajánlatok között, és olvassuk át tüzetesen, milyen kompetenciákat, milyen tudást várnak el a cégek egy-egy munkakör betöltéséhez. Ma már szinte bármit meg lehet tanulni online, így az otthon töltött üresjáratot is hatékonyabban tudjuk kihasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!