Felajánlás

2020.02.04. 19:00

Civilekért adakozással

Kevesebben adják az 1 százalékot – derült ki a Civil Információs Centrum (CIC) által szervezett teadélutánon.

Palik Zoltán szakmai vezető tájékoztatja a civil szervezetek képviselőit

Fotó: Bujdos Tibor

A február 1-jei civilek napja egybeesik annak az időszaknak a kezdetével, amikor a civil szervezetek elindítják a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlására szóló kampányukat.

1 perc 1 százalék

– A megyében 6333 fővel csökkent az elmúlt három évben azoknak a száma, akik felajánlották az adójuk 1 százalékát. A felajánlók száma nem azt jelenti, hogy megyénk gazdasága nem erősödik, hanem azt, hogy lustábbak vagyunk – fogalmazott Palik Zoltán, a CIC vezetője.

Mint elmondta: a felajánlók számában a csökkenés az adózás rendjének egyszerűsödése miatt következett be. Az emberek egyszerűen túl kényelmesek ahhoz, hogy a NAV által elkészített adóbevallás mellett elektronikusan vagy postai úton rendelkezzenek a civil 1 százalékról.

– Ezért is kérünk mindenkit, szánja rá azt a pár percet, és valamelyik civil szervezet javára rendelkezzen az adója sorsáról – hangsúlyozta Palik Zoltán.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 3200 egyesület, alapítvány vagy szövetség működik, melyből 939 csak Miskolcon.

Ezeknek a szervezeteknek támogatásra, információra van szükségük. 2015 óta az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület látja el a civil információs centrum címmel járó feladatokat. A Miniszterelnökség 2020 és 2022 között is őket bízta meg. Az elnevezés valójában programot fed, amely arra irányul, hogy munkatársaik, partnereik és külső szakemberek segítségével szolgáltatásokat, képzéseket biztosítsanak.

Szabadegyetemet szerveznek

A jövőt érintően Palik Zoltán hangsúlyozta:

– Civil erőforrásközponttá szeretnénk válni, amely a közös tudásra és a közös kapcsolatrendszerre épül. Mindenképpen szükség van a társadalmi innovációra, a digitális fejlesztésre, egy úgynevezett Civil 4.0-ra. Továbbra is elérhetőek lesznek a tanácsadásaink, teadélutánok is lesznek még, képzéseket tervezünk. Nagy projektünk, hogy a bükkszentkereszti találkozóból egy szabadegyetemet szervezünk.

Palik Zoltán tájékoztatta a résztvevőket a Magyar falu program keretén belül közeljövőben induló Falusi Civil Alapról, amely többmilliós támogatást jelent a vidéki szervezetnek.


Tagot megyénkből

A több mint 7,7 milliárd forint felhasználásáról döntő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Tanácsban és szakmai kollégiumaiban jelenleg egyetlen tag sincs a megyénkből. A tagok mandátuma idén lejár. Február 19-éig minden bejegyzett helyi, területi és országos civil szervezetnek lehetősége van arra, hogy jelezze részvételi szándékát, illetve jelöltet állítson. A bejelentkezés az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül történik. Az EPER-t a szervezetek jelentős része a NEA-pályázatok kapcsán már ismeri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!