Helyi gazdaság

2016.07.07. 11:20

Hitelminősítés - Elemzők szerint a jó mutatók miatt várható a felminősítés

Budapest - A jó makrogazdasági mutatók, a stabil költségvetési helyzet miatt várható, hogy a Fitch után a Moody s is felminősíti a magyar államadós-besorolást, így befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet az ország, azonban nem biztos, hogy ez már most pénteken megtörténik az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Budapest - A jó makrogazdasági mutatók, a stabil költségvetési helyzet miatt várható, hogy a Fitch után a Moody s is felminősíti a magyar államadós-besorolást, így befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet az ország, azonban nem biztos, hogy ez már most pénteken megtörténik az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint felminősíti a Moody s Magyarországot, azonban kérdés, hogy ez pénteken megtörténik, vagy csak a következő felülvizsgálatkor, ami novemberben esedékes. A szakértő felidézte, hogy amikor a hitelminősítő pozitívra változtatta a magyar osztályzat kilátását tavaly novemberben, úgy fogalmazott, fontos a GDP-arányos államadósság trendszerű csökkenése és az alacsony költségvetési hiány, ami teljesült az utóbbi időszakban. Emellett folytatódik a gazdasági növekedés, ami bár lassulhat az uniós források hiányában, a folyó fizetési mérleg többlete továbbra is nagyon magas - tette hozzá.

Elmondta, a Brexitet követően a forint nem gyengült sokat, jól átvészelte a turbulenciát, az állampapír-hozamok pedig jelentősen esetek. Ez részben annak is köszönhető, hogy egyes piaci szereplők felminősítést várnak - jegyezte meg.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a magas folyó fizetési mérlegtöbblet, a rendkívül jó költségvetési helyzet, és a stabil növekedés az elmúlt egy-két évben mind abba az irányba mutatnak, hogy Magyarország a Moody s-tól is megkapja a befektetésre ajánlott kategóriát. Szintén emellett szól, hogy a fiskális lazítás - amit általában nem néznek jó szemmel a hitelminősítők - nem veszélyezteti a költségvetési célokat, sőt, a GDP-növekedés élénkítését célozza - mondta. A pozitív előjeleket szaporítja az elemző szerint, hogy a Moody s június végén pozitív előjellel látta el a teljes magyar bankrendszer adósbesorolását, már a Brexit-referendum eredményének ismeretében.

Ezzel szemben szerinte a másik serpenyőben mégis a Brexit szerepel jelentős súllyal, főként az elhúzódó politikai és gazdasági bizonytalanság tovagyűrűző hatása miatt, valamint az, hogy az idei első negyedévben a magyar gazdaság messze a várakozások alatt teljesített. További érv a felminősítés ellen Virovácz Péter szerint, hogy a Moody s csupán 2015 novemberében látta el pozitív kilátással a magyar adósosztályzatot, és a hitelminősítők jellemzően legalább egy évet várnak a pozitív kilátás és a felminősítés között. Ugyanezt az elvet követte a Fitch is, aki májusban elsőként befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot - jegyezte meg az elemző.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!