Helyi gazdaság

2016.04.14. 11:48

Költségvetés - Varga Mihály: a gazdasági növekedésnek akkor van értelme, ha a családok érzik a kedvező hatást

Budapest - A gazdasági növekedésnek akkor van értelme, ha minden családnál érezhető ennek kedvező hatása - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc műsorában.

Budapest - A gazdasági növekedésnek akkor van értelme, ha minden családnál érezhető ennek kedvező hatása - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc műsorában.

Kifejtette: a kormány reálisan tervezte meg a növekedési számokat, az idén 2,5 százalékos, jövőre 3,1 százalékos bővüléssel számol, és ez egybeesik a hazai és a nemzetközi elemzők véleményével.

Varga Mihály elmondta: a kormány folytatja az adócsökkentési pályát, az idei szja- és áfacsökkentés után jövőre főleg az áfára koncentrálnak.

Hozzátette: a kormánynak akkor van lehetősége és tere adócsökkentésre, ha az adóbevétel befolyik.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: jelenleg a magyar gazdaság és az államháztartás még nincs abban a helyzetben, hogy minden terméknél, szolgáltatásnál mérsékeljék a 27 százalékos mértéket. A lehetőség arra adott, hogy célzottan, bizonyos termékkörben folytatódjon az áfacsökkentés, ezért a kormány a legfontosabb alapvető élelmiszereknél tesz erre javaslatot, a sertés után a tej, a tojás és a baromfi következik.

A tárca vezetője rámutatott: az áfacsökkentésnek nemcsak az az előnye, hogy megjelenik a fogyasztói árakban, hanem az ágazat fehéredése miatt összességében nagyobb bevételt hozhat az államkasszába a tervezettnél. Példaként említette, hogy a sertéshúsnál az áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentése után az első két hónapban 8 százalékkal nőtt a forgalom, a magasabb termékforgalom miatt az adóbevétel mérséklődése kisebb lett a tervezettnél.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!