Helyi gazdaság

2013.05.28. 09:48

OGY - Bármikor választható lesz az árfolyamgát

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A parlament döntése alapján a jövőben bármikor igényelhető lesz az árfolyamrögzítés, amelyet a nagycsaládosok húszmillió forintnál nagyobb összegű devizahitel esetén is kérelmezhetnek.

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A parlament döntése alapján a jövőben bármikor igényelhető lesz az árfolyamrögzítés, amelyet a nagycsaládosok húszmillió forintnál nagyobb összegű devizahitel esetén is kérelmezhetnek.

Eredetileg május 31-éig lehetett volna választani az árfolyamgátat, a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal és párttársa, Dióssi Csaba azonban indítványozta, hogy helyezzék hatályon kívül az árfolyamrögzítés igénybevételének határidejét, legyen folytonos a belépés lehetősége.

A kormánypárti képviselők vasárnap benyújtott kezdeményezését az Országgyűlés - a házszabálytól eltérve - már hétfőn elfogadta, ellenszavazat nélkül.

A fideszes Selmeczi Gabriella és a KDNP-s Pálffy István módosító javaslatára a három vagy több gyermeket - a devizakölcsön fedezetéül szolgáló ingatlanban - nevelő nagycsaládosok akkor is részt vehetnek az árfolyamrögzítésben, ha hitelük összege a folyósításkori árfolyamon számítva meghaladta a húszmillió forintot.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet az eddigi szabályok szerint legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni. A parlament azonban hétfőn azt az MSZP-s módosító javaslatot is elfogadta, amely törli a törvényből 2017-es határidőt, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet majd alkalmazni.

A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie - emlékeztetett az előterjesztés indoklásában Rogán Antal és Dióssi Csaba, hozzátéve, hogy a gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

A Fidesz frakcióvezetője a vitában arról beszélt, a kormány devizahiteleseket segítő intézkedései közül az árfolyamgát jutott el a legtöbb emberhez: 70 százalékuk jogosult igénybe venni, és körülbelül 150 ezren meg is tették. Rogán Antal arra biztatta a hiteladósokat, fontolják meg az árfolyamrögzítés lehetőségét.

Az előterjesztést a Jobbik és az MSZP is támogatta. A jobbikos Z. Kárpát Dániel mindazonáltal arról beszélt: az árfolyamgát nem megoldás, csak pillanatnyi megnyugvásra ad lehetőséget a devizahitelesek egy részének. Simon Gábor (MSZP) pedig a magáncsőd bevezetését szorgalmazta.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!