Helyi gazdaság

2012.11.24. 10:36

Hitelminősítés - Az S&P leminősítette Magyarországot

London, 2012. november 23., péntek (MTI) - Leminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor s.

London, 2012. november 23., péntek (MTI) - Leminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor s.

A nemzetközi hitelminősítő este, az európai piaci zárások után Londonban közölte, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. Az új osztályzatra a cég ugyanakkor az eddigi negatív helyett stabil kilátást állapított meg, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

Magyarországra a pénteki lépés után most a Standard & Poor s tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást, ugyanakkor egyedüliként a nagy hitelminősítők közül nem negatív, hanem stabil kilátással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

A Moody s Investors Service listáján Magyarország "Ba1" osztályzattal, a Fitch Ratings nyilvántartásában ugyanennek megfelelő "BB plusz" besorolással szerepel, de mindkét cég leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatokra.

Az S&P magyar államadós-osztályzata jelenleg két fokozattal, a másik két nagy hitelminősítőé egy fokozattal alacsonyabb a még befektetési ajánlásúnak tekintett "BBB/Baa" sáv alsó szintjénél, vagyis a "BBB mínusz/Baa3" besorolásnál.

A Standard & Poor s pénteken ugyanakkor megerősítette a rövid lejáratú állami forint- és devizaadósság "B" szintű osztályzatát, szintén stabil kilátással.

Az S&P a hosszú futamú szuverén kötelezettségek besorolásának rontását egyebek mellett azzal indokolta, hogy véleménye szerint továbbra is romlik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, és ez hatással lehet a középtávú növekedési kilátásokra.

A ház elemzése szerint a stabil kilátás a cég azon véleményét tükrözi, hogy bár egyrészről Magyarország költségvetési és külső kötelezettségei továbbra is magasak, emellett a kormány ismételten "unortodox és valószínűleg fenntarthatatlan" gazdaságpolitikai lépésekhez folyamodik, ugyanakkor sikerült az államháztartási deficitet a GDP-érték 3 százaléka alá csökkentenie, a folyómérlegben elért többletek pedig fékezik a külső likviditási feszültségeket.

Az S&P előrejelzése szerint a magyar GDP értéke az idén 1,2 százalékkal esik vissza, jövőre pedig "nyomott ütemben", 0,8 százalékkal növekedhet reálértéken. A cég 2013 után, középtávon 1,7 százalékos éves átlagnövekedésekre számít.

A Standard & Poor s pénteki prognózisa szerint 2013-ban és 2014-ben - az ESA95 szabvánnyal számolva - sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartani a magyar államháztartási hiányt, ám 2014 után ez már nehezebb lesz, tekintettel az alacsony növekedéssel jellemzett környezetre.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a nettó államadósság-ráta 2012 végére a hazai össztermék 73 százalékára csökken, utána azonban - ha nem gyorsul a gazdasági növekedés - 71 százalék körüli szintre beállva stagnálhat.

A Standard & Poor s londoni elemzői szerint a pénteki leminősítés a cég azon véleményét is tükrözi, hogy a magyar kormány "unortodox" gazdaságpolitikája - beleértve a pénzügyi szektort érintő "kivételes" intézkedéseket - kikezdheti a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciálját, és ez végső soron gyengítheti a kormány képességét az államadósság tartós csökkentésére.

A hitelminősítő szerint az elmúlt hónapokban hozott intézkedések azáltal gyakorolhatnak nyomást a középtávú növekedési kilátásokra, hogy visszafogják a bankok hitelezési hajlandóságát és a vállalatok beruházási készségét. Az adóemelések és a különböző szolgáltatási szektorokra kirótt illetékek visszahúzhatják a magánszektorbeli beruházásokat és a munkahelyteremtést - áll a Standard & Poor s elemzésében.

A cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem kerülték el a figyelmét a magyar hatóságok által meghozott, a kisvállalatok támogatását célzó intézkedések.

A Standard & Poor s közölte: javíthatja Magyarország besorolását, ha azt látja, hogy a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitika megteremtésére használja fel jelentős parlamenti többségét, és eközben szerkezeti reformprogramot is életbe léptet. Szóba jöhet a felminősítés akkor is, ha tartós csökkenésnek indul a likvid eszközállománytól megszűrt küladósság.

Romolhat azonban Magyarország besorolása, ha a magyar gazdaság kilábalási üteme a cég által vártnál jelentősen lassabb lesz, ha bankok felgyorsítják a hitelellátás szűkítését, vagy ha a Standard & Poor s megítélése szerint érdemben romlana a külső vagy a közfinanszírozási helyzet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!