Helyi gazdaság

2012.03.20. 17:22

Kríziseljárás egy magyar ügyfelekkel is bíró brit tőzsdecégnél

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Könyvelési szabálytalanságok miatt speciális adminisztrációs eljárás alá helyezték a magyarországi kliensekkel is rendelkező WorldSpreads tőzsdei kereskedőcéget; a hazai ügyfeleknek célszerű további információkat is beszerezniük a társaság helyzetéről - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kedden .

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Könyvelési szabálytalanságok miatt speciális adminisztrációs eljárás alá helyezték a magyarországi kliensekkel is rendelkező WorldSpreads tőzsdei kereskedőcéget; a hazai ügyfeleknek célszerű további információkat is beszerezniük a társaság helyzetéről - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kedden .

A PSZÁF tudatta: az Egyesült Királyság pénzügyi felügyelete (Financial Services Authority, FSA) hétfői közleménye szerint a helyi legfelsőbb bíróság 2012. március 18-án speciális adminisztrációs eljárás (SAR) alá helyezte a magyarországi ügyfelekkel is rendelkező londoni WorldSpreads Ltd. tőzsdei kereskedőcéget. A bíróság Jane Moriartyt és Samantha Bewicket, a KPMG LLP két szakemberét nevezte ki adminisztrátorokként a társaság ügyeinek intézésére.

Előzőleg március 16-án felfüggesztették a dublini székhelyű tulajdonos WorldSpreads plc. részvényeinek kereskedését a londoni és az írországi tőzsdéken.

A lépésekre azért került sor, mert március 16-án könyvelési rendellenességekre bukkantak a WorldSpreads Ltd.-nél.

Ezek nyomán világossá vált: a társaság nem tudja folytatni üzleti tevékenységét. Ezt követően a WorldSpreads igazgatósága maga kezdeményezte az adminisztrációs eljárás megindítását.

A fizetésképtelen pénzügyi társaságok helyzetének gyors rendezésére hivatott eljárás fő célja az ügyfelek veszteségeinek mérséklése. Ennek keretében a lehető legrövidebb időn belül megpróbálják visszajuttatni az ügyfelek eszközeit, teljesítik a piaci és felügyeleti intézmények felé esedékes kötelezettségeket, illetve - az adott piaci szereplő helyzetétől függően - megkísérlik a társaság tevékenységének helyreállítását, vagy a hitelezők érdekeit szem előtt tartva gondoskodnak annak lezárásáról.

A WorldSpreads Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást biztosító regisztrációval rendelkezik, itteni ügyfeleit emellett egy fővárosi székhelyű függő ügynökön, a Trade&Win Kft.-n keresztül is kiszolgálja. A PSZÁF azt javasolja, hogy a hazai ügyfelek a WorldSpreads helyzetével kapcsolatban tájékozódjanak közvetlenül a társaságnál, annak magyarországi függő ügynökénél, illetve az Egyesült Királyságnak a továbbiakban esetlegesen új információkat is megjelentető pénzügyi felügyeleténél.

A Portfolio.hu online gazdasági újság hétfőn számolt be arról, hogy a WorldSpreads Group PLC kérésére felfüggesztették a cég részvényeinek kereskedését a London Stock Exchange AIM szekciójában. A felfüggesztés oka a WorldSpreads Group plc közleménye alapján az, hogy a társaságnál lehetséges pénzügyi szabálytalanságokat tárt fel egy audit.

A vizsgálat kimenetele a cikk szerint bizonytalan, a WorldSpreads Group PLC jelenleg nem képes saját pénzügyi helyzetének felmérésére, és a piac megfelelő informálására. A WorldSpreads Group plc csoport várakozásai szerint a részvények kereskedésének felfüggesztése érvényben marad mindaddig, amíg a csoport képes lesz meghatározni saját pénzügyi helyzetét.

A Londoni Felsőbb Bíróság március 18-án az esti órákban biztosokat küldött a céghez a pénzügyi helyzet pontos felmérése és az ügyfélpénzek fokozott védelme érdekében. A biztosok döntése értelmében minden ügyfélpozíciót lezár a Worldspreads a 2012 március 16-i állapot szerint, új pozíció pedig nem nyitható. Az ügyfelek jelenleg nem eszközölhetnek befizetést, illetve visszautalást a Worldspreads Group plc-nél vezetett számlájuk tekintetében - írta a Portfolio.hu.

A Trade&Win Kft. a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. 100 százalékos leánycége, amelyet a céginformációs adatok szerint 2010 szeptemberében alapítottak, 500 ezer forint jegyzett tőkével. "A Trade&Win Kft., mint a WorldSpreads Group plc magyarországi függő ügynöke figyelemmel kíséri a történteket és folyamatosan tájékoztatja a magyarországi felhasználókat a fejleményekről és a teendőkről. A Trade&Win Kft. a tőle elvárható mértékben tanácsadást, információt és adminisztratív segítséget nyújt annak érdekében, hogy a magyar felhasználók befizetéseiket mihamarabb visszakaphassák. Amennyiben bármely ügyfelet az eddig történtek miatt kár ért, azt közvetlenül a WorldSpreads Group plc felé kell, hogy bejelentse" - tette közzé a Portfolio.hu hétfőn.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!