Helyi gazdaság

2012.01.10. 19:51

Bizakodó az osztrák jegybankelnök Magyarországot illetően

Bécs, 2012. január 10., kedd (MTI) - Bizakodásának adott hangot az osztrák nemzeti bank elnöke kedden abban a tekintetben, hogy megoldódnak Magyarország pénzügyi problémái - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Bécs, 2012. január 10., kedd (MTI) - Bizakodásának adott hangot az osztrák nemzeti bank elnöke kedden abban a tekintetben, hogy megoldódnak Magyarország pénzügyi problémái - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A beszámoló szerint Ewald Nowotny Bécsben újságírók előtt úgy vélekedett, a magyarországi fejlemények elsődlegesen politikai gyökerűek. Nowotny utalt arra, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Hozzátette, abból indul ki, hogy "lehetséges kedvező megoldást találni".

Nowotny, az Európai Központi Bank tanácsának tagja Ausztriáról szólva kijelentette: az országgal szembeni erős befektetői bizalom jelének tartja, hogy Ausztria, ahogy néhány más ország is, rövid lejáratú államkötvényeket tud eladni negatív kamatok mellett. Emlékeztetett arra, hogy a Fitch nemrég megerősítette Ausztria "AAA" besorolású adóskockázati minősítését. Hozzátette, a kiváló besorolás "soha nem szól örökre", azért meg kell dolgozni. Mint mondta, "kötelezettségnek" fogja fel, hogy Ausztria harcoljon a kiváló minősítés megtartásáért.

Az osztrák államkincstár előzőleg a nap folyamán sikeres kötvényaukciót hajtott végre. 600 millió euró értékben kelt el 2016. évi lejáratú, 4 százalékos kuponnal rendelkező kötvény és hasonló értékben jegyeztek a 3,65 százalékos kuponú 2022. évi lejáratú papírból. A 2016-os kötvény átlagos hozama 2,213 százalék volt, magasabb a legutóbbi kibocsátás 1,960 százalékos átlag hozamánál. A hosszabb lejáratú papír átlag hozama ugyanakkor a legutóbbi 3,528 százalékról 3,322 százalékra csökkent.

Mindkét papír esetében bőséges kereslet volt, az aukción kialakult fedezeti arány 2 körül volt.

Az osztrák állampapírokra valamennyi nagy nemzetközi hitelminősítőnél "AAA" osztályzat van érvényben.

Elemzők az osztrák bankok jelentős magyarországi kitettsége miatt aggódnak leginkább, miután Magyarország és nemzetközi támogatói között a vártnál nehézkesebben alakul a megállapodás egy készenléti jellegű támogatásról. Magyarország Ausztria negyedik legnagyobb exportpiaca.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!