Így segíthetünk

2024.02.10. 21:00

Örömmel fogadják a használt ruhákat

Sokszor mered az ember szekrénye tartalmára, hogy hova tegye a még jó állapotú, ám már nem használt ruháit. Körbejártuk a fogadó szervezeteket.

Répássy Olívia

Bernasconi-Bús Katalin, a Supersum Alapítvány alapítója mutatta az összegyűjtött adományokat.

Fotó: Bujdos Tibor

Olvasónk hat zsák ruhát szállított egyik ismerőse javaslatára a Kabar utca 4. szám alatt található Gyermekek Átmeneti Otthonába.

"Anyósom sokáig gyűjtögette azokat a ruhákat, amiket már nem használt, de még jó állapotban voltak. Nagyon vegyes volt a gyűjtemény: megtalálható volt itt a gyerekruhától kezdve a felnőtt méretekig minden. Tíz-tizenöt éven keresztül csak kerülgettük a dobozokat, aztán egyszer úgy gondoltuk, odaajándékozzuk valakinek, valakiknek. Azt azonban nem tudtuk, hogy melyik szervezetnek ajánljuk fel. Éppen jókor jó helyen mondtuk el problémánkat, ugyanis egyik ismerősünk nevelő a Gyermekek Átmeneti Otthonában. Ő ajánlotta, hogy náluk szívesen fogadják a lakók, hiszen oda érkezik olyan gyermek is, akár ősszel is, akin csak egy cipő és egy nadrág van – mesélte olvasónk, hozzátéve, hat darab negyven literes zsákba pakolták a ruhákat, és úgy vitték be. – Két fiúval várt minket a nevelő, aki elmondta azt is, szívesen vesznek vállfákat is, amik hasznosak lehetnek. Én magam meg úgy gondoltam, hogy a későbbiekben viszek majd a gyerekeknek akár új ruhát is, hiszen egy-egy zokni vagy boxer megvásárlása szerintem nem tétel."

Vágyuk, hogy szabadban lehessenek

A Gyermekek Átmeneti Otthona a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) telephelyeként működik. Az otthonvezető Vajda Viktor elmondta, adományozás előtt érdemes felhívni az intézményt a 0646/360-434-es telefonszámon, hogy biztosan olyan felajánlás kerüljön a gyerekekhez, amire szükségük van. "Előfordul, hogy több is van egy-egy ruhadarabból, másból viszont hiányunk van, ezért kérjük az előzetes megbeszélést. Jelenleg például rendelkezésre állnak a ruhák és a napi szükséges eszközök a gyermekek részére. Régi vágyunk viszont, hogy kültéri játékaink legyenek. Sajnos nincs játszótér elérhető közelségben a Vasgyárban, ezért szükségünk lenne műanyag motorokra, labdákra, kis focikapukra és mobilhomokozókra. De szívesen veszünk függönyt, szőnyeget, takarót, hiszen ezek fogyóeszközök" – mondta az otthonvezető, aki hozzátette, húsz három és tizennyolc év közötti gyermek átmeneti gondozására van lehetőségük.

Jó ügyeket karolnak fel

A Supersum Közhasznú Alapítvány Miskolcon, a Fazekas utca 9. szám alatt várja az adományokat. Bernasconi-Bús Katalin kuratóriumi elnök elmondta, hétfőn, szerdán és szombaton vannak ott az önkéntesek. "Nagyon sok vidéki és kisebbségi önkormányzattal van szerződésünk, számos gyermekintézményt is támogatunk: kórházat, óvodákat, bölcsődéket. Ezért tudjuk széles palettán szétosztani a felajánlásokat. Mindig szükség van az évszaknak megfelelő gyermekruhára és cipőre, valamint játékra és könyvre. Családoknak pedig ágyneműket, törülközőket, tisztálkodási szereket, tiszítószereket, konyhai eszközöket és tartós élelmiszereket gyűjtünk. Ezeket olyan családoknak osztjuk ki, amikről visszajelzést kapunk a védőnőtől, a családsegítőtől vagy a gyermekjóléti szakembertől, hogy valóban rászoruló családról van szó. De fordítva is szokott lenni: maguk a segítő szakemberek szólnak nekünk, hogy olyan történettel találkoztak, aminél sürgős segítségre van szükség" – mondta az elnök, aki hozzátette, pénzbeli támogatást is elfogadnak, erről a supersum.hu oldalról tájékozódhatnak az adományozók.

Főleg gyerekruhákat várnak

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének kommunikációs munkatársa elmondta, főként családokat segítenek ruhaadományokkal. "Egész évben várjuk azokat az elsősorban gyermekruhákat, amik jó állapotúak. Ezek lehetnek csecsemő mérettől a kamaszkorúakig. De szívesen veszünk gyermekjátékokat, könyveket, cipőket vagy bármilyen más kiegészítőket. A munkatársak munkanapokon reggel 8-tól délután 4 óráig átveszik a felajánlásokat a Sarolta utca 18. szám és az Ógyár tér 2. szám alatti központban. Szállításban nyújtunk segítséget nagyon indokolt esetben, de megköszönjük, ha valaki ezt önállóan meg tudja oldani" – mondta Kis Alícia, aki hozzátette, nagyon fontos, hogy az adományok az évszaknak megfelelőek legyenek.

Portaszolgálatuk van

Az Árpád utca 88. szám alatt található a Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának épülete. Fodor László karitatív és önkéntes felelős elmondta, itt portaszolgálatuk van, tehát az adományokat bármikor tudják fogadni. 

"Ha valaki mégis szeretne előtte telefonálni hozzánk, elér minket a 46-os körzetszám 401-170-es telefonszámon. Ruhaadományokat szívesen fogadunk, s mivel a rászorultság nem válogat az életkorban, így mindenféle méretű ruha jól jön, de tény, hogy legfőképpen a gyerekekre valókat keresik kérelmezőink. Itt nagyon fontos szempont, hogy a felajánlott ruhák jó állapotban legyenek, olyanok, amiket akár személyesen is átadnának az adományozók. A gyerekekre gondolva szívesen veszünk tanszereket, füzeteket, tollakat, ceruzákat, erre találtuk ki az iskolakezdés előtti Adni öröm elnevezésű akciónkat. De keresik a játékokat, az ifjúsági és mesekönyveket is a rászorulók. Háztartási gépeket is be tudunk fogadni, a bútoroknál azonban bonyolultabb a célba érés. Nekünk ugyanis tárolási problémáink vannak, ami azt jelenti, hogy csak abban tudunk segíteni, hogy összehozzuk az adományozót az igénylővel" – mondta, majd hozzátette, tartós élelmiszert karácsony előtt gyűjtenek személyesen a boltokban.

Vetőmaggal segítik az önellátást

A görögkatolikusok is támogatják a rászorulókat, többféle módon is, főként élelmiszerrel, hiszen erre van a legnagyobb szükség. A Miskolci Egyházmegyei Karitász igazgatója, Csejoszki Szabolcs elmondta, miskolci irodájukban azonban ruhákat is gyűjtenek, olyanokat, amiket maga az adományozó is szívesen fogadna. "Missziós irodánkban hétköznaponként délelőtt 9-től délután 1 óráig dolgozunk, ez a Szeles utca 35. szám van, a Búza téri székesegyház mögött. Érdemes előtte odatelefonálni a 46-os körzetszámú 792-713-as telefonszámon. Nagy segítség, ha fel vannak címkézve a zsákok, hogy melyikben milyen típusú ruha található: például gyerekeknek vagy felnőtteknek való – sorolta az igazgató, aki hozzátette, évszaknak megfelelő darabok nyújtanak valódi segítséget. Raktározási kapacitásuk véges, így bútort csak előzetes megbeszélés után fogadnak be. – Aminek legjobban örülnek kérelmezőink, az az ágy, főleg kiságy, asztal, szék, esetleg kisebb szekrény. Sokféle tevékenységet végzünk, ilyen például a beiskolázási programunk, illetve próbáljuk arra sarkallni támogatottjainkat, hogy önállóan gazdálkodjanak, így vetőmagot is adunk nekik."

Itt a bútorokat is fogadják

A MiReHu Nonprofit Kft. József Attila utca 65. szám alatt található Miskolci Újrahasználati Központjában (MÚK) szinte minden megtalálható, ami egy lakásban van. Ruhák, cipők, kiegészítők, lakberendezési tárgyak közül például lámpák, szőnyegek és függönyök, bútorok tekintetében többek között fotelek, kanapék, ágyak, asztalok és székek, konyhai eszközök közül egyebek mellett poharak, tányérok, evőeszközök, bögrék, csészék és tálalók, valamint sporteszközök és könyvek is vannak a központban. Ezek egyébként mind megvásárolhatóak alacsony áron a leadás és egyben vásárlási napokon, ami minden pénteken reggel 8-tól délután 4 óráig tart. Szállításban is segítenek, de ezt előre egyeztetni kell az [email protected] e-mail-címen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában